Nieuws

120 Nederlandse sporters naar Europese Spelen

ARNHEM - De 120 sporters die Nederland gaan vertegenwoordigen op de eerste Europese Spelen in Baku (Azerbeidzjan) zijn dinsdag op Papendal in Arnhem gepresenteerd.
Het programma bestaat uit 20 sporten met 31 disciplines, waarvan 25 Olympisch en 6 niet-Olympisch.
Ook Gelderse sporters doen mee aan de Europese Spelen, die van 12 tot en met 28 juni gehouden worden. Zo verschijnt wielrenster Annemiek van Vleuten uit Wageningen aan de start van de wegwedstrijd en de tijdrit. Verder komen onder andere BMX'ers Laura Smulders uit Horssen, Jelle van Gorkom uit Doetinchem en Twan van Gendt uit Velddriel in actie.

Europese Spelen ook EK judo

De Nijmeegse judoka's Jeroen Mooren en Tessie Savelkouls reizen af naar Bakoe. Voor hen zijn de Europese Spelen tegelijkertijd het EK judo. Stadgenote Lotte Tromp is geselecteerd voor het synchroonzwemmen.

Tweede editie hier

Nederland mag in 2019 de tweede editie van de European Games organiseren. Dat heeft de ledenvergadering van de Europese Olympische Comités in mei dit jaar bepaald. Ons land heeft zich 'onder uitdrukkelijke voorwaarden' kandidaat gesteld en de definitieve toewijzing moet nog volgen.
Nog voor het einde van de Spelen in Bakoe neemt minister Schippers van Sport een beslissing over de financiële bijdrage van de rijksoverheid. Ook moet dan duidelijk zijn of alle betrokken gemeenten en provincies zich achter de kandidatuur scharen. Dan wordt dus bekend of de European Games van 2019 definitief in Nederland zijn. Als dat zo is, vindt een aantal sportonderdelen in Gelderland plaats. 
De gemeenten Rotterdam en Utrecht hebben inmiddels afgehaakt.