Nieuws

Emotionele moeder van verongelukte zoon: geef de bestuurder geen straf

ARNHEM - Het was een bijzonder emotionele rechtszaak vandaag in Arnhem.
De rechtbank behandelde de zaak tegen een 27-jarige man uit Herwijnen, die betrokken was bij een dodelijk ongeluk vorig jaar in Haaften.
Bij het ongeluk kwam een van de vijf inzittenden om het leven, drie van hen raakten zwaargewond. De jongens kenden elkaar goed en zaten bij dezelfde vriendengroep. Een hele hechte vriendengroep, zo werd eerder al duidelijk. Zo waren alle mannen betrokken bij voetbalclub Herovina, in Herwijnen.
De verdachte en nabestaanden konden in de rechtbank hun tranen niet bedwingen. Het 31-jarige slachtoffer was net getrouwd en zou vader worden.
Zijn moeder hield een emotioneel betoog waarin ze de rechtbank opriep om de bestuurder niet te straffen. 'Ik denk dat mijn zoon zou hebben gezegd dat mijn vriend niet voor de rechter zou moeten verschijnen', zei ze. 'Het raakt ons als nabestaanden ook als een goede vriend straf zou krijgen.'

Jolige sfeer in auto

De verdachte voelt zich niet schuldig, maar wel verantwoordelijk. Hij had gedronken op die avond in juli, maar niet zoveel dat hij niet mocht rijden. De bestuurder zegt dat het slachtoffer tegen zijn arm aan stootte waarop hij de macht over het stuur verloor en in de berm terecht kwam.
Het Openbaar Ministerie zegt dat de man het ongeluk had kunnen voorkomen. Hij had er rekening mee moeten houden dat hij aangeraakt zou kunnen worden, zei de officier, omdat er 'een jolige sfeer hing in de auto'. Justitie vindt dat de man 150 uur werkstraf en een jaar voorwaardelijke rijontzegging moet krijgen. De advocaat pleitte voor vrijspraak.
De Arnhemse rechtbank doet over twee weken uitspraak.