Nieuws

Begraven in de natuur steeds populairder

RHEDEN - Meer mensen kiezen voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats.
In Rheden is zaterdag de zesde natuurbegraafplaats van Gelderland, Heiderust, geopend.
De oudste natuurbegraafplaats van Nederland is Westerwolde in Assel in de gemeente Apeldoorn. In een inventarisatierapport van Alterra/Wageningen UR uit 2013 staat te lezen 'dat Westerwolde uit 1955 doorgaans als eerste natuurbegraafplaats wordt beschouwd, maar de Nieuwe Gemeentelijke Begraafplaats in Lochem, die uit 1929 stamt, noemt zichzelf soms ook natuurbegraafplaats. Deze begraafplaats is zich echter pas later (na de stichting van Westerwolde) gaan ontwikkelen in de richting van natuurbegraafplaats'. Gelderland telt met Rheden nu dus zes natuurbegraafplaatsen, te weten in Lochem, in Assel gemeente Apeldoorn, in Dieren, Doetinchem en in Arnhem. Heidepol in Arnhem bestaat sinds 2012.

Eeuwige rust

Nikkie Broersen van natuurbegraafplaats Heidepol: 'Vanaf de start is de behoefte enorm gebleken. De belangstelling blijft en groeit. Wij hebben nu hier honderden mensen begraven. Hoe het werkt? Mensen regelen het hier heel vaak zelf in het vooruit. Ze kiezen zelf een plek. Wat wij heel belangrijk vinden is dat mensen de rust en de vrijheid hebben om zelf in te vullen hoe ze het laatste stukje van hun leven en daarna invullen. In 1 zin, eeuwigdurende rust vinden midden in de natuur. Daarbij staan de wensen van de mens zelf centraal'.
De mensen die kiezen voor begraven op een natuurbegraafplaats doen dat om verschillende redenen. Nikkie Broersen: 'Dat is heel wisselend. Het zijn niet alleen fervente natuurliefhebbers. Het zijn meestal mensen die zelf nadenken over het laatste stukje van hun leven. Maar ook mensen die ervoor kiezen vanuit puur zakelijk oogpunt. Je bent goedkoper uit want hebt uiteindelijk na het begraven geen grafzorgen meer, dus ook geen bijkomende kosten'.

Nieuwe app

Naast cremeren, dat inmiddels het meest populair is, en traditioneel begraven is begraven in de natuur dus een derde optie. De keuze hiervoor neemt toe. De kosten zijn gemiddeld rond de 3500 euro. Daarvoor krijg je een plek met eeuwigdurende grafrust. Broersen: 'Wij op Heidepol hebben per dag ruimte voor twee uitvaarten, we hanteren geen strakke regels. Er kan een uitvaart in de ochtend tot aan de middag zijn. En in de middag tot aan de avond. Verder gelden er regels zoals in een natuurgebied, je mag er tot zonsondergang zijn. In de zomeravonden, kan er bij uitzondering, dus ook weleens begraven worden. We zitten dus wat minder strak in de tijd. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook de tijd en ruimte nemen om te picknicken. Wij hebben ook twee ruimtes, verbouwde schuren, die gebruikt mogen worden. Geen uitvaart is hierdoor hetzelfde. Na de begrafenis mag je de plek markeren met een houten schijf van onbehandeld hout. De bedoeling is dat die markering vergaat maar we hebben ook nog altijd de gps-coördinaten. We zijn nu overigens bezig met de ontwikkeling van een app waarmee je dan de plek weer terug kunt vinden'.
Heidepol heeft plek voor ongeveer 7250 graven, daarna is het vol. Broersen: 'Iedere plek is voor 1 persoon en wordt dus 1 keer gebruikt. Het hele gebied is 17 hectare groot. Je moet het zien als een natuurgebied in ontwikkeling. Als het vol is wordt het helemaal teruggegeven aan de natuur'.

Heiderust

Begraafplaats Heiderust is dus de nieuwste natuurbegraafplek in Gelderland. De plek ligt op de Veluwezoom tussen Rheden en Velp bij het huidige kerkhof. Een deel van het bos is geschikt gemaakt voor natuurbegraven. De slechte bomen zijn verwijderd en er is een onverhard wandelpad dat aansluit op de wandeling over het park Heiderust. Begraven kan ook hier op een plek naar keuze, onder of naast een boom, aan de rand van het bos of in de heide. Vlak bij de natuurbegraafplaats is een buitenplaats ingericht voor het houden van een openluchtbijeenkomst. De officiële opening van de natuurbegraafplaats werd verricht door wethouder Ronald Haverkamp. Zaterdag begon ook de landelijke Week van de Begraafplaatsen.