Gelijkspel in Heerenveen gunstig voor Vitesse

HEERENVEEN - Vitesse heeft donderdagavond bij sc Heerenveen een redelijk goede uitganspositie verworven voor de return aanstaande zondag in GelreDome.
In de eerste wedstrijd van de finale om de play-offs voor Europees voetbal werd het in Heerenveen 2-2. Na een stroef begin kwam de wedstrijd halverwege de eerste helft echt los. Qazaishvili zette Vitesse iets wat gelukkig op 0-1, waarna Slagveer al snel 1-1 maakte.
In de tweede helft zette Davy Pröpper Vitesse weer op voorsprong, maar wederom kwam de thuisploeg terug. Mark Uth tekende voor de 2-2 eindstand. Vanwege de twee uitdoelpenten van Vitesse zal sc Heerenveen moeten winne, of meer dan twee doelpunten moeten maken in GelreDome om Europa in te gaan. Bij een 2-2 stand zal er zondag worden verlengd en volgen eventuele strafschoppen.

-Wedstrijdverslag-

Vitesse begon donderdagavond in een, lang niet uitverkocht, Abe Lenstrastadion aan de eerste wedstrijd tegen sc Heerenveen in het tweeluik in de play-offs om Europees voetbal. De Arnhemmers namen, niet geheel verrassend, meteen het initiatief en hadden het meeste balbezit. Maar de thuisploeg was in de openingsfase het meest gevaarlijk. Een schot van sc Heerenveen-spits Uth ging over en een voorzet van Slagveer werd gepakt door Room.
Voor het eerste play-off duel in de finale waren 400 supporters uit Arnhem meegekomen naar Heerenveen. Zij zagen vooral dat beide ploegen in het eerste kwart van de wedstrijd voorzichtig begonnen.

Vitesse geeft gelukkige voorsprong weg

Halverwege de eerste helft kwam de wedstrijd iets meer los en kwam Vitesse wat gelukkig op voorsprong. Traore kwam, na een combinatie met Qazaishvili, vrij voor de keeper op het moment dat er vanuit het publiek een tweede bal op het veld gegooid werd. Scheidsrechter Björn Kuipers liet doorspelen en de aanvaller van Vitesse ging er met de goede bal vandoor. Traore zag naast hem de vrijstaande Qazaishvili, die rustig de 0-1 kon binnen tikken.
Daarna was het toch weer sc Heerenveen dat gevaarlijk werd. Eerst kwam Uth door, maar hij vond Room op zijn weg. Een minuut later was het weer de Heerenveen-spits die door kon lopen aan de linkerkant, hij vond Slagveer en die kon de bal in het doel van Vitesse glijden: 1-1.

Kansen voor beide ploegen

De wedstrijd was na de voorzichtige openingsfase toch helemaal losgekomen. Met twee goals en kansen over en weer werd het al minder saai voor de toeschouwers. Traore zette vlak voor rust Qazaishvili nog eens vrij in de zestien. De kleine Georgiër haalde uit, maar Nordfeldt tikte zijn pogin uit de kruising. Beide ploegen gingen dus theedrinken met een 1-1 als ruststand.

Na rust hetzelfde liedje

Na rust gingen beide ploegen verder waar het voor de rust gestopt was. Zowel sc Heerenveen als Vitesse kregen kansen. Meteen na rust was de thuisploeg enorm gevaarlijk. Sam Larsson kon gevaarlijk doorkomen, maar stuitte op Room. Ook in tweede instantie kwam de bal niet achter de Vitesse-keeper terecht. Later zette Zakaria Labyad zette Traore met een prachtige pass vrij voor doelman Nordfeldt, maar Heerenveen-verdediger Joost van Aken kon met een ultime tackle een doelpunt van de Vitesse-spits voorkomen. Die redding betekende wel het einde van de wedstrijd voor Van Aken. Hij moest per brancard van het veld.

Vitesse weer op voorsprong

Wallace, die als rechtsbuiten aan de wedstrijd begon omdat Ibarra niet fit genoeg is, was na een kwartier in de tweede helft heel dicht bij de tweede treffer. Hij kegelde een schot van afstand snoeihard op de paal. Niet veel later kwam die voorsprong er alsnog. Pröpper ging er met de bal vandoor op het middenveld, nam de bal prachtig mee en besloot rond de zestien meter maar eens uit te halen. Dat was een goede beslissing, want hij zag zijn schot onder keeper Nordfeldt verdwijnen, in de goal.

Heerenveen geeft niet op

Niet veel later bleek Room weer veel waard voor zijn ploeg. Luciano Slagveer werd gelanceerd, maar de Vitesse-keeper reageerde uitstekend en plukte de bal van de voet van de rappe aanvaller. Maar dat bleek slechts een waarschuwing van de thuisploeg. Niet veel later kon Mark Uth aan de aandacht ontsnappen van Kashia en Mori en de topscorer van Heerenveen weet wel raad met grote kansen. Hij stifte de bal over Room in de goal: 2-2.
Opstelling Vitesse: Room, Diks (46.Mori), Kashia, Van der Heijden, Achenteh; McEachran(76. Vejinovic), Qazaishvili, Pröpper; Wallace, Traore, Labyad (89.Oliinyk).