Nieuws

Een gedenkwaardige dag: de file bestaat 60 jaar

ARNHEM - Een jubileum, we staan namelijk vandaag precies 60 jaar met z'n allen in de file.
Naast de normale files die we naar ons werk of naar huis meemaken zijn er ook genoeg opvallende files. De eerste file was bij knooppunt Oudenrijn in de provincie Utrecht en werd veroorzaakt door Duitse vakantiegangers.
Zoals 25 november 2005, de langstdurende file. Automobilisten stonden tot de volgende dag 05.34 in de file. Vooral op de Veluwe ontstond een verkeersinfarct. Natte onverwachte sneeuw legde het gebied rond de A12, A50 en A28 volledig vast.

Bijna 1000 kilometer file

De eerste superdrukke filedag is volgens de VerkeersInformatieDienst 8 februari 1999 als er 975 kilometer file in heel het land staat. Met de aanmerking dat met moderne meetapparatuur dat aantal nog een stuk hoger zou hebben gelegen.
Later werd dat record verbroken op 15 januari 2013. Toen stond er 1000 kilometer door sneeuwval. Overigens kunnen cijfers verschillen: de ANWB meet anders dan de Verkeers InformatieDienst.
In de meeste 'crisisgevallen' is sneeuw de boosdoener. 'Je bent optimistisch want je rijdt 20 of 30 kilometer per uur. Dan denk je ik kom er wel. Maar volgens de meetapparatuur sta je gewoon in de file', aldus de VID. Het woord file komt overigens uit het Latijn en betekent draad. 
Op zondag 30 december 2007 werd voor het eerst in 5 jaar geen enkele file geregistreerd in Nederland. De voorlaatste keer dat zo een dag voorkwam was op zaterdag 30 maart 2002

Flirten, drummen of winden laten

Op de Facebook van Omroep Gelderland vroegen we ons af: wat doe jij eigenlijk in de file? Dat leverde bijzondere reacties op. Veel mensen hebben muziek aan en zingen of trommelen mee, dat valt nog wel mee. Andere weggebruikers houden zich bezig met dashboard poetsen, winden laten, flirten of het bijwerken van de make-up.
Neuspeuteren, make-up, flirten...wat doe jij in de file?
Posted by
on
Archieffoto ANP

Filebaby's en olifantenfile

De VID heeft een aantal fileweetjes op een rijtje gezet. Enkele daarvan:
- Op de Nederlandse wegen stonden al eens files door olifanten, een kangoeroe en rendieren
- Er zijn al meerdere filebaby's geboren. De laatste keer was op 27 mei 2014 toen in de file op de A1 bij Naarden een kind ter wereld kwam
- IKEA Delft schafte begin 2014 het '1-euro ontbijtje' af. Reden: door de massale toeloop ontstond teveel file op de naastgelegen A13
- Met 23,5 procent van de filezwaarte is de donderdag de dag met de meeste files. Op dinsdag staan 22,9% van de files
- Van 30,9 procent van de files is een oorzaak aan te wijzen, zoals een ongeval of wegwerkzaamheden. 69,1% van de files wordt veroorzaakt door spitsaanbod of er is geen oorzaak bekend