Nieuws

Ruim miljoen mensen keken naar Normaal-documentaire

Ruim miljoen mensen keken naar Normaal-documentaire
Er hebben woensdagavond 1.040.000 mensen gekeken naar de documentaire 'Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal'.
ARNHEM - Er hebben woensdagavond 1.040.000 mensen gekeken naar de documentaire 'Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal'.
Dat blijkt uit cijfers van stichting Kijkonderzoek. Daarmee staat het programma op 5 in de lijst best bekeken programma's. Ter vergelijking: het Acht Uur Journaal van de NOS was het best bekeken programma met 1,7 miljoen kijkers en een kleine 1,3 miljoen mensen keken naar het Acht Uur Nieuws van RTL 4.
De documentaire werd gemaakt door Frank Wiering, die al sinds hun studententijd bevriend is met Normaal-zanger Bennie Jolink.

Ruigste popgroep ooit

De Achterhoekse rockband volgens Wiering 'het platteland op de kaart'. Het is een van de eerste bands die in dialect zong. Ook is het misschien wel de ruigste Nederlandse popgroep ooit.

Brekken en angoan

De regisseur liet aan de hand van intieme praatsessies, beelden en akoestisch gespeelde nummers een beeld zien van de band die termen als høken, daldeejen, brekken en angoan introduceerde. Terug in de tijd naar de eerste hit Oerend Hard ('Zalen gingen uit hun dak', aldus Wiering).
Maar ook aandacht voor de terminale ziekte van drummer Jan Manschot, die regelmatig door Jolink het podium opgetild moest worden. En de gezondheid van Jolink zelf, die vaak tijdens een concert moet rusten vanwege astmatische klachten. Hij werd getoond terwijl hij zijn medicijnen innam.
Er werd ook veel getwitterd over de documentaire:
Fantastische docu @vpro over Normaal. Ontroerend mooi en verplichte Achterhoekse inburgeringscursus voor alle Achterhoekse jeugd en import
— Wim Vriezen (@WimklerPrins)
Jan Manschot de eenvoudige boerenlul die 'n rocker was tot hij stierf. Nogmaal bedankt voor al dat moois Jan #Normaal pic.twitter.com/HN4GtYWjWq
— Ronnie  (@ronnie41)
Gekeken naar een fenomenale VPRO docu van Frank Wiering over 40 jaar #normaal. Passie, plezier en een boel gekkigheid.
— Toon Schuiling (@ToonSchuiling)
Foto: ANP