Nieuws

Helft Gelderland-Zuid fietst nooit naar z'n werk

Helft Gelderland-Zuid fietst nooit naar z'n werk
Meer dan de helft van de inwoners van de GGD-regio Gelderland-Zuid gaat nooit op de fiets naar het werk.
NIJMEGEN - Meer dan de helft van de inwoners van de GGD-regio Gelderland-Zuid gaat nooit op de fiets naar het werk.
Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Om beweging te stimuleren wordt vandaag de 'Nationale Fiets naar je Werk Dag' georganiseerd.
Volgens de GGD is bewegen belangrijk voor een goede gezondheid. Een manier om meer te bewegen is door naar het werk te fietsen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederlanders steeds verder van hun werk af wonen, volgens de meest recente cijfers gemiddeld 16,89 kilometer. De GGD adviseert om een elektrische fiets te kopen om grotere afstanden te overbruggen.

Vrouwen fietsen vaker

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat in regio Gelderland-Zuid ruim driekwart van de beroepsbevolking  betaald werk heeft. In de Gezondheidsmonitor is gevraagd op hoeveel dagen (in een normale week) naar het werk wordt gefietst. Meer dan de helft (57 procent fietst nooit naar het werk. 17 procentfietst 5 dagen per week (of meer), 9 procent vier dagen, 7 procent vier dagen, 5 procent vier dagen en 5 procent één dag per week.
Vrouwen fietsen vaker naar het werk: 51 procent fietst één of meer dagen. Van de mannen fietst 35 procent één of meer dagen naar het werk. Ook tussen de regio’s zijn verschillen: in regio Rivierenland fietst 35 procent één of meer dagen naar het werk en in regio Nijmegen fietst 48 procent één of meer dagen naar het werk.

Sportattributen betaald

Inmiddels hebben meer dan 8000 mensen zich aangemeld voor de 'Nationale Fiets naar je Werk Dag'. Deelnemers steunen daarmee het Jeugdsportfonds dat sportkansen creëert voor kinderen tot 18 jaar die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een sportvereniging.
De contributie, kleding en eventuele sportattributen worden door het Jeugdsportfonds direct aan de sportvereniging of sportwinkel betaald. Het geld gaat dus niet naar de ouders of het kind. Jaarlijks krijgen ruim 35.000 kinderen een sportkans via het Jeugdsportfonds.