Nieuws

Kermisexploitant in Arnhem krijgt neppistolen terug

Kermisexploitant in Arnhem krijgt neppistolen terug
Een kermisexploitant in Arnhem krijgt zijn nepwapens terug die op Hemelvaartsdag in Arnhem in beslag waren genomen.
ARNHEM - Een kermisexploitant in Arnhem krijgt zijn nepwapens terug die op Hemelvaartsdag in Arnhem in beslag waren genomen.
Dat bevestigt de politie. Bij een exploitant in Apeldoorn die 34 neppistolen moest inleveren, is teruggave nog in onderzoek.
Door nieuwe Europese regelgeving mogen speelgoedwapens met een zogeheten CE-keurmerk 'gewoon worden verkocht'. Woordvoerder Simen Klok van de politie Oost-Nederland zegt: 'Helaas is dat keurmerk niet altijd voor ons duidelijk zichtbaar. Helemaal niet van een afstand.'

'Regels zijn duidelijk'

Belangenclub van de kermisexploitanten BOVAK laat weten dat de regels 'klip en klaar' zijn. 'Het keurmerk moet op de wapens staan en op de verpakking. De regels zijn ook bij Justitie bekend', reageert BOVAK-zegsvrouw Nicole Vermolen.
Politiewoordvoerder Klok wijst erop dat over straat lopen met niet van echt te onderscheiden neppistolen op bepaalde plaatsen gevoelens van onveiligheid kunnen veroorzaken.

Niet rondhangen met neppistool bij tankstation

Hij noemt het voorbeeld van enkele jongeren die onlangs in Zaltbommel na het rondhangen bij een tankstation met nepwapens plotseling tegenover een overmacht van politiemensen stonden.
Vermolen benadrukt een eigen verantwoordelijkheid bij alle partijen. 'Exploitanten moeten na een gewonnen spel niet zomaar akkoord gaan met de wens van een 16-jarige een nepwapen te willen hebben. Daar moet de jeugd zich ook bewust van zijn. Maar bij een kind van onder de 10 dat daarom vraagt, zie ik geen problemen.'