Nieuws

Begraafplaats Velp krijgt tweede leven

VELP - De oude begraafplaats aan de Reinaldstraat in Velp gaat in augustus weer open.
De begraafplaats was sinds 1982 gesloten. Er werd niet meer begraven en ook het onderhoud liep in de jaren terug. Dat moet allemaal veranderen, de begraafplaats wordt weer onderhouden en binnenkort kunnen er ook weer mensen worden begraven.

Restauratie 'schijndodenhuisje'

Vrijwilligers van de stichting Oude Begraafplaats Reinaldstraat Velp zijn jaren bezig geweest om het achterstallig onderhoud terug te brengen. Ook is het 'schijndodenhuisje' gerestaureerd.
Volgens secretaris Tertius Middeldorp van de stichting Oude Begraafplaats Reinaldstraat Velp zijn er maar een paar schijndodenhuisjes overgebleven in Nederland. 'Een schijndodenhuisje is een inrichting op een begraafplaats waarin vermeend gestorvenen werden opgebaard met de gedachte dat ze konden bijkomen. Die werden neergelegd in een verwarmde ruimte, daar stond ook een bed in, daar werd afgewacht of ze bijkwamen of niet. Als ze niet bijkwamen werden ze begraven.'

Bijzondere graven

Twee graven zijn rijksmonumenten. De grafstede van gasmagnaat Franciscus Johannes Hallo en de grafkelder van de bewoners van kasteel Biljoen. In totaal zijn er duizend mensen begraven op de begraafplaats, het oudste graf dateert van 1836, het laatste van eind 1982.
In augustus wil voorzitter Ben van Schaik weer graven vrijmaken. 'Er zijn heel veel oude graven waarvan de nabestaanden niet bekend zijn en ook niet meer zullen komen. Die graven worden geruimd. In eerste instantie is er ruimte voor tientallen nieuwe graven. We denken dat we nog jaren opnieuw kunnen begraven.'