Nieuws

Gelderse kwekers in actie tegen patent op veredelde groenten

WAGENINGEN - Biologische kwekers uit Gelderland gaan dinsdag naar het Europarlement in Brussel om actie te voeren tegen patenten op veredelde groenten.  Volgens de kwekers zijn de patenten een groot gevaar voor de verdere vrije ontwikkeling van betere groentes.
Door een patent wordt het de kwekers namelijk verboden om verder te kweken. Grote bedrijven zoals Monsanto en Syngenta vragen patenten aan en zetten daardoor de verdere ontwikkeling van planten op slot.

Brede steun voor petitie

De Gelderse kwekers gaan niet alleen naar Brussel. Bionext biedt die dag de petitie ‘Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven’ aan de Nederlandse Europarlementariërs in Brussel aan. Bionext maakt zich hard voor meer biologische voeding in Nederland. Het aanbieden van de petitie gebeurt tijdens de maandelijkse landbouwborrel, waar het thema ‘kwekersrecht versus octrooirecht’ centraal staat.
Ruim 17.500 mensen ondersteunen de oproep van Bionext om de Europese octrooiwetgeving aan te passen, zodat veredelaars en boeren weer vrij kunnen beschikken over erfelijke eigenschappen van planten en dieren voor de ontwikkeling van nieuwe rassen. 

Onmogelijk om met planten te werken

Als voorbeeld noemt Bionext een resistente paprika. Die kwam vroeger ook al gewoon in het wild voor. Deze resistente eigenschap is vervolgens doorontwikkeld en vastgelegd door een bedrijf. Daardoor wordt het voor andere kwekers onmogelijk om nog te werken met deze paprika.
Bionext en kwekers vinden het onbestaanbaar dat bedrijven patent aan kunnen vragen op eigenschappen van planten.