Nieuws

Waterlinie definitief kandidaat erfgoedlijst Unesco

Waterlinie definitief kandidaat erfgoedlijst Unesco
De Nieuwe Hollandse Waterlinie, die vanaf Muiden over Gelders grondgebied tot de Biesbosch loopt, is vrijdag door het ministerie van OCW definitief voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
ARNHEM - De Nieuwe Hollandse Waterlinie, die vanaf Muiden over Gelders grondgebied tot de Biesbosch loopt, is vrijdag door het ministerie van OCW definitief voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Dat meldt de provincie Gelderland.
De linie, het grootste Rijksmonument van Nederland wordt voorgedragen als een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam die sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst staat. In 2019 maakt de UNESCO bekend of de Waterlinie op de lijst komt. 

Pact van Loevestein

De provincie Gelderland heeft zich de afgelopen jaren met de andere betrokken partijen sterk gemaakt voor de restauratie, instandhouding en promotie van dit stuk Nederlands erfgoed. Daarvoor werd onder meer het zogenoemde Pact van Loevestein gesloten, een samenwerkingsverband van provincies, 11 gemeenten, het Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer en fortenexploitanten.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie dateert uit het eind van de 18e eeuw en verving de 17e eeuwse waterlinie. Doel van het netwerk van forten, versterkte steden en gebieden die onder water konden worden gezet, was aanvallers buiten de deur te houden en het westen van het land te beschermen. 

Veel geïnvesteerd in restauratie

De linie was van 1815 tot 1963 in gebruik maar had als statische verdedigingslinie al lang geen militair nut meer, zoals tijdens de Duitse invasie van mei 1940 al was bewezen. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de linie in verval en werden delen ervan bebouwd of voor de landbouw gebruikt.
In 2004 startte het project voor de opknap en instandhouding van de linie. De laatste tien jaar is zo'n 120 miljoen euro geïnvesteerd in de restauratie. Dit najaar opent het Nationale Waterliniemuseum op het Fort bij Vechten haar deuren. Het Nationaal project wordt in 2020 afgerond. Tegenwoordig zijn de in ere herstelde bunkers en vestingwerken eigendom van gemeenten en particuliere instellingen.