Nieuws

'Europa moet uitbuiting buitenlandse uitzendkrachten tegengaan'

'Europa moet uitbuiting buitenlandse uitzendkrachten tegengaan'
De Europese detacheringsrichtlijn moet worden aangepast om de uitbuiting van buitenlandse uitzendkrachten tegen te gaan.
ARNHEM - De Europese detacheringsrichtlijn moet worden aangepast om de uitbuiting van buitenlandse uitzendkrachten tegen te gaan.
Dat zei PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius zondag in het programma In Gelderland Live.  

Niet volgens cao

Jongerius reageerde op een uitzending van Zembla waarin te zien was dat Portugese bouwvakkers die aan de verlenging van de Waalbrug in Nijmegen en de bouw van het station in Arnhem niet volgens de Nederlandse bouw-cao werden betaald. 

1000 euro ingehouden

Zo moesten ze veel meer uren maken dan toegestaan en werd er bijna 1000 euro ingehouden voor vervoer en huisvestingskosten en werden. Daardoor hielden de bouwvakkers minder over dan het wettelijke minimumloon. Bovendien droeg het Ierse uitzendburea Atlanto Rimec een aantal sociale lasten niet af.  

'Uitbuiting'

Volgens Jongerius is er sprake van uitbuiting en oneerlijke concurrentie: Nederlandse bouwvakkers worden van de markt verdrongen, omdat voor hen wel alle lasten betaald moeten worden. Daarom wil zij dat de richtlijnen voor detachering gelijk getrokken worden.
De gemeente Nijmegen en bouwer Dura Vermeer hebben het contract met Atlanto Rimec ontbonden.