Nieuws

Bolle kruk uit Oosterbeek is goud waard

OOSTERBEEK - Een Oosterbeekse uitvinding staat nog maar net zes dagen op een internationale crowdfundings-website en levert nu al bijna 70.000 dollar (bijna 63.000 euro) op.
Vanuit de hele wereld komen de bestellingen en geldbedragen binnen voor een simpel ogend krukje.
Het krukje heeft vier pootjes en een gebold zitvlak, die de mensen moet dwingen tot een gezonde zithouding. Volgens de makers worden rugklachten voorkomen door het zitten op hun kruk.

De Oosterbeekse ontwerper Ruud-Jan Kokke ontwierp het krukje dat nu wereldwijd aandacht trekt en geld genereert. Het succes ontstond nadat orthopedisch chrirug Piet van Loon, ook uit Oosterbeek, steeds meer kinderen signaleerde met rugklachten als gevolg van een verkeerde zithouding.
Hij benaderde zijn dorpsgenoot Kokke en hielp hem aan kennis en ideeën over een gezonde zithouding. Uiteindelijk kwam Kokke tot dit ontwerp.


Silicon Valley

De twee Oosterbekers werken al jaren aan het project en begonnen een 'start-up'. Bij crowdfunding investeert het publiek in een nieuw concept. Inmiddels krijgen de Oosterbekers hulp van technische experts uit het Americaanse Silicon Valley. In die regio zijn de grootste technologische bedrijven ter wereld gevestigd. De video die de twee Oosterbekers lieten maken over hun krukje werd al zeker 10.000 keer bekeken.
De buitengewoon simpel ogende kruk kost 249 dollar en krijgt de naam 'Zami'. De kruk is te bestellen in verschillende uitvoeringen; bijvoorbeeld hout of alumiunium. De duurdere 'slimme' versie kost 350 dollar; in de toekomst krijgt de gebruiker via zijn smartphone informatie over de verdeling van de druk tijdens het zitten.
De kruk staat ook de komende 24 dagen nog vermeld op de internationale website voor crowdfunding. Het doel was om 30.000 euro aan publieksgeld op te halen, maar het dubbele is inmiddels al binnen. Met het geld wordt de uitvinding verder ontwikkeld.