Nieuws

'De trap pakken is zwaarder dan een marathon'

'De trap pakken is zwaarder dan een marathon'
Het zweet stroomt als een continue straal van zijn gezicht, als Peter Logman uit Zevenaar van het traploop-fitnessapparaat stapt.
DIDAM - Het zweet stroomt als een continue straal van zijn gezicht, als Peter Logman uit Zevenaar van het traploop-fitnessapparaat stapt.
In bijna drie kwartier heeft hij een uitzonderlijke sportieve prestatie neergezet door 4000 traptreden te lopen, terwijl hij aan elke voet nog extra gewichten van 2 kilo heeft gehangen.
Zijn bijzondere prestatie komt neer op zo'n 800 meter de trap oplopen, te vergelijken met het lopen van een marathon. Peter doet het om geld in te zamelen voor de bouw van twee jongens- en meisjesinternaten in Indonesië.
Zijn vrouw en dochter kijken vol verwondering toe in een sporthal in Didam als Peter de ene na de andere stap zet. De familie Logman zet zich al jaren in voor internaten in Kebonagung, district Malang in Indonesië. Zelf heeft de familie ook een Indonesische achtergrond.
'Wij zijn natuurlijk heel erg betrokken bij deze kinderen, we hebben gezien hoe hun levensonderhoud was. Ze waren vaak ontheemd of misbruikt, daar kregen we een brok van in onze keel. Vandaar dat we tegen elkaar hebben gezegd dat we ons op allerlei manieren daarvoor willen inzetten.'

'Zwaarder dan een marathon'

Peter heeft jaren getraind om nu 4000 keer een traptrede te beklimmen met extra gewichten aan zijn enkels. Na de 3000 treden, heeft hij het het zwaarst. Tijdens zijn prestatie spreekt zijn neef Franky Nijman Peter moed in.
'Het is bijna niet te doen. Zoals je ziet heeft hij het erg zwaar, hij moet nu alles uit de kast halen. Met de extra gewichten aan zijn benen is dit een bijzonder zware prestatie, vergelijkbaar met het lopen van minimaal 1 marathon, maar dan in korte tijd.'
Na afloop krijgt Peter verzorging van zijn neef, zijn vrouw en dochter zijn tot tranen toe geroerd. 'Op een gegeven moment dacht ik, dit wordt teveel. Maar dat bleek niet zo, hij heeft het geweldig gedaan en zich enorm kranig gehouden,' vertelt Linda Logman trots.
Peter zelf denkt op deze moederdag aan zijn moeder. 'Niet alleen voor de weeskinderen, maar ook voor mijn moeder doe ik dit. Zij was ook altijd erg begaan met de het lot van minder bedeelden.'