Nieuws

Strijd voor behoud verzetsmonument in Arnhem

ARNHEM - Fracties in de gemeenteraad van Arnhem proberen met een brief aan burgemeester en wethouders het verzetsmonument op de achtergevel van Musis Sacrum te redden.
ChristenUnie, PvdA, Ouderpartij Arnhem, Zuid Centraal en VVD vrezen dat het monument verdwijnt door de sloop en verbouwing van een deel van het concertgebouw.
Het monument prijkt sinds 2005 op de gevel. Grafisch ontwerper Jouke Hoogland uit Arnhem maakte het speciaal voor die plek. Het gaat om 128 aluminiumplaten met de verzetstekst: 'De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad'.

'Niet nagedacht'

'De sloop van de achterkant van Musis voor de concertzaal is al snel', zegt Addy Plieger van de ChristenUnie. 'Maar op het stadhuis is niet nagedacht over het monument. Met de brief proberen we nu ervoor te zorgen dat er eerst een nieuwe plek voor het monument komt. Anders weten we niet wat ermee gebeurt.' Plieger noemt de handelwijze van B en W 'onzorgvuldig'.

Kaiser zoekt persoonlijk

Burgemeester Herman Kaiser heeft beloofd dat hij persoonlijk zoekt naar een nieuwe plek voor het omvangrijke kunstwerk, maar dat is nog niet gelukt. Aangezien de bouwwerkzaamheden bij Musis Sacrum op 1 juni beginnen, wil de gemeente de platen demonteren en voorlopig teruggeven aan de kunstenaar.
Ontwerper Hoogland liet eerder aan de Gelderlander weten bezorgd te zijn om 'zijn' monument. In 2009 maakte hij zich al eens druk vanwege meeuwenpoep op het monument en een ondeskundige schoonmaak.
Foto: Traces of war