Nieuws

Aanleg derde spoor bij Zevenaar kan doorgaan

Aanleg derde spoor bij Zevenaar kan doorgaan
De aanleg van een derde spoor tussen Zevenaar Oost en de Duitse grens kan doorgaan.
ZEVENAAR - De aanleg van een derde spoor tussen Zevenaar Oost en de Duitse grens kan doorgaan.
Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. De eigenaar van een camping en een aantal inwoners van Babberich hadden bezwaar gemaakt.
Zij vrezen voor geluidsoverlast en trillingshinder. Daarnaast zijn ze bang dat hun huizen minder waard worden, omdat het uitzicht verpest zou worden. Bovendien zijn ze bang voor hun veiligheid door het vervoer van gevaarlijke stoffen.
De camping vindt daarnaast dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over compensatie. 'Er zijn nu al huurders die hun vaste standplaats hebben opgezegd', aldus de camping.
De bezwaarmakers kregen op basis van het oorspronkelijke plan in principe gelijk van de Raad van State, maar omdat de staatssecretaris ondertussen aanvullend onderzoek had laten doen naar de overlast van trillingen kan het derde spoor er gewoon komen.

Derde spoor bij Zevenaar is een cruciale schakel

Met een derde spoor bij Zevenaar moet het goederenvervoer van de Betuweroute beter worden afgehandeld. Bovendien is er dan ook meer capaciteit voor reizigerstreinen tussen Arnhem en Duitsland.
Het baanvak Zevenaar - Duitse grens is volgens het ministerie van Infrastructuur 'een cruciale schakel' in de spoorverbinding van Nederland met Duitsland.

Duitsland is bezig met de aanleg van derde spoor

In Duitsland is vorige maand al begonnen met de aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen. Deze lijn is 73 kilometer lang. De aanleg in Duitsland kost ongeveer 1,5 miljard euro.
Nederland en Duitsland verwachten dat er in 2020 zo'n 160 goederentreinen per dag de grens zullen passeren. Als er geen derde spoor bij Zevenaar zou komen, is er voor zeker 40 treinen geen plaats.