Nieuws

Hoe gevaarlijk is ondersteboven hangen en hoelang kun je het volhouden?

DIDAM - Enkele mensen hebben dinsdagavond in Didam 20 minuten (volgens de politie) tot een halfuur (volgens de bouwer van de attractie) ondersteboven gehangen in de kermisattractie Booster.
Een man raakte daarbij buiten bewustzijn, vertelde hij aan Omroep Gelderland.

Lastige vraag

De vraag rijst hoe gevaarlijk het is om op zijn kop te hangen en hoelang je het kunt volhouden. Een rondje langs enkele Gelderse ziekenhuizen leert dat die vraag lastig te beantwoorden is.
Een woordvoerster van het Nijmeegse Radboudumc wil zich niet aan een antwoord wagen. Een collega van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, ook in Nijmegen, had nog wel even rondgevraagd maar durft ook niet met een respons te komen.

Geen eenduidig antwoord

Een persvoorlichtster van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem belde het hele ziekenhuis af. Maar onder meer de afdelingen neurologie, cardiologie en interne geneeskunde kunnen ook geen eenduidig antwoord geven. Wel is helder dat het heel vervelend moet zijn, aldus de voorlichtster.

Stuntman hing 60 uur

Op een yogasite stond dat een yogi toch zeker wel 10 tot 20 minuten ondersteboven moet kunnen hangen. Maar het kan langer. De Amerikaanse stuntman David Blaine hing 60 uur op zijn kop in Central Park in New York. Hij klaagde over pijn in zijn hoofd, omdat het bloed naar zijn hoofd zakte, het voelde of zijn ogen eruit sprongen en of er naalden in zijn voeten werden gestoken. Bovendien had hij moeite met ademen. Kijk naar het filmpje: