Nieuws

Omwonenden plaatsen borden tegen komst biomassavergister in Klarenbeek

Zeker 100 omwonenden van de Brinkenweg in Klarenbeek bij Apeldoorn, waren woensdagavond druk met het plaatsen van protestborden tegen de komst van een biovergister.
KLARENBEEK - Zeker 100 omwonenden van de Brinkenweg in Klarenbeek bij Apeldoorn, waren woensdagavond druk met het plaatsen van protestborden tegen de komst van een biovergister.
Buurtbewoners hebben zich verenigd in protestgroep 'actiebiogas.nl'.
De bewoners zijn bang voor stankoverlast, geluidsoverlast en verkeersoverlast als gevolg van de biovergistingsinstallatie die moet komen aan de Kleinedijk in Klarenbeek, gemeente Apeldoorn. Met zo'n installatie kan bijvoorbeeld mest worden omgezet in gas en dat kan weer omgezet worden in elektriciteit.
Tonnie Veldhuis van Klarenbeek Duurzame Energie BV begrijpt de emotie rond de komst van de biovergister, maar zegt dat de mensen vooral uit emotie reageren. 'Ik denk dat er een perfecte installatie komt waarvan ik zeker weet dat er geen overlast komt.'

'Ik wil zelf ook geen overlast'

Er zijn vergisters die slecht draaien en overlast veroorzaken, maar wij bouwen hier een perfecte installatie, ik garandeer dat niemand hier overlast van gaat ondervinden. Ik woon hier ook en ik wil natuurlijk ook geen overlast.' Veldhuis zegt vooral duurzame energie te willen opwekken met zijn biomassavergister.

Bang voor explosies

Maar de bezorgde omwonenden geloven daar weinig van. Samen met de buurt is er avonden gewerkt om de weilanden rondom het perceel vol te zetten met protestborden. 'Het is een grote massa aan bacteriën met chemische reacties, die moeilijk te controleren is. Explosiegevaar en het ontsnappen van gifwolken; alles is mogelijk', zegt Wilco Nieuwenhuis van de protestgroep.

'Gemeente moet installatie tegenhouden'

Omwonenden zijn ook bang voor overlast van grote vrachtwagens. Ze willen in gesprek met wethouder Nathan Stukker van de gemeente Apeldoorn om de komst van de vergistingsinstallatie tegen te houden. Volgens Tonnie Veldhuis heeft hij echter al alle benodigde vergunningen en kan de bouw gewoon van start gaan.