Nieuws

Volgelingen 'seksrabbijn' nog niet allemaal weg uit Oldebroek

OLDEBROEK - Er zit nog steeds een groep volgelingen van de zogeheten 'seksrabbijn' Eliezer Berland in een voormalige jeugdherberg in Oldebroek.Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn zitten er nog zo'n 100 mensen op het terrein.
Ze hadden eigenlijk maandagochtend moeten vertrekken, maar 'nu op straat zetten geeft een groter probleem', aldus de burgemeester.
Hij zegt dat ze in andere gemeentes proberen onderdak te regelen. Welke gemeentes dat zijn, wil hij niet kwijt. De burgemeester heeft geen nieuw tijdstip van vertrek genoemd maar zegt wel dat de volgelingen niet nog een nacht kunnen blijven.
Zondag was al een deel van de volgelingen vertrokken. Zij hebben onderdak gevonden in hotels.

Volgelingen willen geld terug

De groep zou 10.000 euro hebben betaald om in het pand te verblijven. Een woordvoerder van de volgelingen noemt dat bedrag het geld niet waard, omdat het pand 'in slechte toestand' verkeert. Als de eigenaar niet betaalt, wordt aangifte gedaan.
Waar de volgelingen nu naar toegaan, is onduidelijk. De woordvoerder wilde alleen kwijt dat ze waarschijnlijk vertrekken naar een voormalig militair terrein in het zuiden van het land maar dat het niet gaat om Limburg.  

Zwerven door Nederland

Berland en zijn volgelingen zwerven al een tijdje door Nederland. Eerder zaten ze onder meer op een camping in Susteren, een camping in Borsele en een vakantiepark op Texel.
De 77-jarige rabbijn wordt in Israël verdacht van ontucht met jonge meisjes. Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem dat hij mag worden uitgeleverd, maar daar heeft Berland beroep tegen aangetekend. Zolang de zaak loopt, mag hij in Nederland blijven.