Nieuws

Volgelingen 'seksrabbijn' vertrekken uit Oldebroek

OLDEBROEK - De groep volgelingen van de omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland vertrekt uit Oldebroek.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Oldebroek had hen een ultimatum gesteld.
Als de groep aan het eind van de ochtend nog niet weg is, sluit de burgemeester het gebouw. Hij vindt het verblijf te gevaarlijk door de slechte hygiënische omstandigheden, een gebrek aan slaapplaatsen en gevaar voor brand.

Burgemeester eiste vertrek

Hoogendoorn eiste dat de groep orthodoxe joden zondag zou vertrekken. Een groot deel vertrok ook naar diverse bestemmingen, maar zo’n 100 personen, vooral mannen, zijn achtergebleven in de voormalige jeugdherberg.
Tijdens een gesprek verzekerden de overgebleven volgelingen van Berland (links op de foto) de burgemeester, brandweer en politie dat ze maandagmorgen weggaan. Op deze strikte voorwaarde mogen ze nog één nacht blijven. Volgens 1Limburg.nl gaan de volgelingen naar Weert.

Toiletpapier en schoonmaakmiddelen

Ondertussen heeft de gemeente gezorgd voor toiletpapier en schoonmaakmiddelen en blijven de gemeente, politie en brandweer toezicht houden.
Burgemeester Hoogendoorn is opgelucht, laat hij weten: 'Opvang in deze situatie is echt mensonwaardig, vooral ook voor de talrijke kinderen en pasgeboren baby's.'

Zwerven door Nederland

Berland en zijn volgelingen zwerven al een tijdje door Nederland. Eerder zaten ze onder meer op een camping in Susteren, een camping in Borsele en een vakantiepark op Texel.
De 77-jarige rabbijn wordt in Israël verdacht van ontucht met jonge meisjes. Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem dat hij mag worden uitgeleverd, maar daar heeft Berland beroep tegen aangetekend. Zolang de zaak loopt, mag hij in Nederland blijven.