Nieuws

Verlengde Waalbrug Nijmegen open voor Vierdaagse

Voor de dagelijkse voorbijganger is het duidelijk, de werkzaamheden op en rond de Waal bij Nijmegen naderen hun voltooiing.
NIJMEGEN - Voor de dagelijkse voorbijganger is het duidelijk, de werkzaamheden op en rond de Waal bij Nijmegen naderen hun voltooiing.
Augustus 2013 is gestart met de onderbouw van de Verlengde Waalbrug. Dat was nodig omdat de bestaande brug, door het graven van de nevengeul, te kort werd. In maart van dit jaar is het eerste stuk pijler van de nieuwe brug uit de houten bekisting gehaald. Nog voor de Vierdaagse moet het verkeer over de verlengde brug kunnen rijden.

Naam voor brug

De Verlengde Waalbrug is een van de drie bruggen die gebouwd worden voor het project Ruimte voor de Waal. Door het verleggen van de dijk en het graven van een nevengeul krijgt de rivier meer ruimte en ontstaat er een eiland in de Waal. Drie nieuwe bruggen verbinden het eiland met Nijmegen-Noord.
Inwoners hebben massaal nieuwe namen bedacht voor de nieuwe wandelbrug, die naar het eiland loopt, en voor de nevengeul. Bijna 1000 mensen kwamen met suggesties. Een jury die bestaat uit burgemeester Hubert Bruls, Joke Cuperus van Rijkswaterstaat, bewoner Jan Rikken, Dichter des Vaderlands Anne Vegter en architect Laurent Ney bepalen uiteindelijk wie de winnaars zijn. Voor de twee winnaars is er een ballonvlucht voor twee personen boven Nijmegen. De namen voor de brug en de nevengeul worden door de jury voordragen bij de gemeenteraad. Die stelt uiteindelijk de namen vast.
Het werk op en rond de Waal moet eind dit jaar helemaal klaar zijn.