Nieuws

Meter is nieuw wapen tegen blauwalg Groenlo

Meter is nieuw wapen tegen blauwalg Groenlo
Om iets te doen aan de overlast van blauwalg in de gracht van Groenlo, heeft het Waterschap Rijn en IJssel vrijdag een nieuw wapen in de strijd geworpen: een speciale en voor Nederland unieke meter die het gehalte blauwalg in het water meet én de waterkwaliteit in de gaten houdt.
GROENLO - Om iets te doen aan de overlast van blauwalg in de gracht van Groenlo, heeft het Waterschap Rijn en IJssel vrijdag een nieuw wapen in de strijd geworpen: een speciale en voor Nederland unieke meter die het gehalte blauwalg in het water meet én de waterkwaliteit in de gaten houdt.
Door de gegevens te combineren hoopt het schap inzicht te krijgen in de factoren die zorgen voor de groei van blauwalg in de gracht en daar iets aan te kunnen doen.

Giftige bacterie

Huid- en oogirritaties, koorts, maag- en darmklachten, diarree, overgeven, hoofdpijn, gezwollen lippen en oogleden en in het ergste geval verlammingsverschijnselen. Allemaal klachten die je kunt overhouden aan contact met blauwalg in het water.
Blauwalg, eigenlijk geen alg maar een bacterie (de andere naam is cyanobacterie), komt van nature in het water voor en hoeft niet tot klachten te leiden. Dat wordt anders bij grote concentraties in het water, vaak bij warm weer. De bacterieën scheiden voor mens en dier gevaarlijke gifstoffen af, om van de stank nog maar te zwijgen. 

Spelbreker

In Groenlo doen het waterschap en de gemeente Oost-Gelre al langer onderzoek naar de blauwalgen in de stadsgracht. Medio april bogen zich meerdere 'landelijk vermaarde blauwalgspecialisten' over een oplossing voor het Groenlose blauwalgenprobleem.
De gracht is belangrijk voor de stad vanwege toerisme en recreatie, visserij en evenementen die in de gracht worden gehouden. Bovendien zijn de algen in de gracht geen smakelijk gezicht. Volgens het schap gedijen de algen goed in het voedselrijke water van de gracht, maar is niet bekend waar die voedingsstoffen vandaan komen.
'Als we dat weten zijn we ook een stap dichterbij een oplossing', aldus het schap. Dat verwacht dat de slimme meter handvatten gaat bieden voor maatregelen om de waterkwaliteit zodanig te verbeteren dat de blauwalgen minder vaak voor overlast zorgen.
Bijkomend voordeel van de meter is, aldus het schap, 'dat ondernemers, vissers, organisatoren en inwoners van Groenlo voortaan kunnen zien hoeveel blauwalgen er in het water zitten en of het dus verstandig is om er te gaan varen, vissen of een evenement te organiseren.'

Kost dat?

Een typisch Nederlands voorbehoud wordt wel gemaakt: wat gaat dat kosten? Volgens het Waterschap zal met alle betrokken partijen worden overlegd hoe ver moet worden gegaan met maatregelen tegen de blauwalg 'en tegen welke kosten. Wanneer is het water schoon genoeg? Moet men er kunnen zwemmen of is af en toe blauwalg acceptabel.'