Nieuws

Verwende kids jagen maatschappij op miljardenkosten

NIJMEGEN - Met de auto van school naar de pianoles of de sportclub.
De 'achterbankkinderen' hoeven nooit meer door de regen te fietsen en dat kost onze maatschappij miljarden. Dat zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Door de opvoeding van de laatste jaren worden kinderen steeds narcistischer, er zijn geen remmingen meer en ze zijn niet meer gewend om met de ruwe werkelijkheid om te gaan aldus Derksen. 'Ik maakte een moeder mee die het eerste sekscontact van haar dochter regisseerde, volgens de hoogleraar zijn kinderen door de opvoeding niet meer gewend met teleurstellingen om te gaan. Daarom zitten ze bij  tegenslag al snel op de sofa van de psycholoog. 
Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen
Het is volgens de hoogleraar de reden dat de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg zijn verdubbeld. In de afgelopen 10 jaar liep de rekening op van 3 naar 6 miljard euro per jaar. 40 procent van de GGZ-patiënten is op dit moment jonger dan 25 jaar.
Derksen beschrijft de problemen in zijn nog te verschijnen boek: 'Iedereen heeft een psychische aandoening'. En hij komt ook met oplossingen: Naast de huisarts moet ook een psycholoog komen die spreekuur houdt. Daarmee wordt vanaf het begin ook de psychische kant goed op de rit gehouden.

Tip voor opvoeding

Wilt u niet wachten tot er een psycholoog bij uw huisartsenpraktijk is aangeschoven, Derksen heeft al een tip voor u. Maak heldere afspraken over 4 thema's: Bedtijd, uitgaan, aan tafel zitten en social media.
Vanavond besteedt het tv-programma Zembla aandacht aan het boek van de Nijmeegse hoogleraar. 
Foto ANP