Nieuws

Oranjesoesjes maken Koningsdag voor Syrisch gezin compleet

WINTERSWIJK - Ze keken hun ogen uit.
De Syrische familie Sawan. De familie woont nu in het asielzoekerscentrum in Winterswijk en vierde maandag in die stad voor het eerst Koningsdag.
De dag werd begonnen met oranje versierselen. Vol verwachting bekeken ze de koninklijke familie op hun kleine televisie. De dochters van de familie Sawan waren erg onder de indruk van de drie prinsesjes. De ahhs en oohhs waren niet van de lucht toen de meisjes op televisie te zien waren.
Na de kennismaking met de koninklijke familie op televisie kwam de kennismaking met de festiviteiten. Allereerst werd de kleedjesmarkt bezocht en kregen de kinderen een nieuw speeltje.
Rondslenteren langs de kleedjes en een kijkje op de kermis in Winterswijk maakt hongerig. Een echte oranje koningssoes maakte het feest compleet. De lekkernij ging er zichtbaar genietend in.
Daarna hadden de kleine meisjes weer genoeg energie om er met de kinderspelen fel tegen aan te kunnen. De familie Sawam genoot met volle teugen van de Nederlandse tradities.

Gevlucht

De familie Sawan woont nu zo'n half jaar in het azc in Winterswijk. Ze zijn gevlucht uit Syrië en willen hier een nieuw bestaan opbouwen. Ze wachten op een woning in Doesburg. Tot een bezoek aan het hanzestadje is het nog niet gekomen.
'Ik hoop dat het net zo mooi is als Winterswijk', aldus vader Naseem Sawan. 'Ik heb het op internet opgezocht en de huizen zien er mooi uit.' Ze hopen snel goed nieuws uit Doesburg te krijgen, omdat een vaste verblijfplaats het begin is van een nieuw leven.

Inburgering

De leerplichtige kinderen gaan nu naar school, maar de inburgeringscursus voor de ouders begint in Winterswijk. Al volgen ze nu wel taallessen in het asielzoekerscentrum. 'Mijn vrouw is advocaat en moet hier terug naar de universiteit voor een diploma, ik was marketingmanager bij een omroep en wil ook graag weer aan het werk.'