Nieuws

Gsm-chauffeur Connexxion weer in dienst, niet op de bus

ARNHEM - De buschauffeur die in maart op staande voet werd ontslagen omdat hij met zijn mobiel bezig was, wordt door Connexxion/Breng weer in dienst genomen.
Dat meldt woordvoerder Hendri Beltman op verzoek van Omroep Gelderland. De kwestie kwam aan het licht toen Omroep Gelderland een filmpje plaatste.
Hij licht toe: 'De man mag niet meer op de bus rijden. Want door wat hij deed - met zijn telefoon bezig zijn tijdens het rijden - wordt de bus een potentieel dodelijk wapen. Het is een overtreding, maar toch. Bovendien had hij zijn oortjes in; dat is ook verboden omdat hij moet kunnen horen wat er gebeurt.' 

Ondernemingsraad

Vorige week is er overleg over deze kwestie geweest tussen de ondernemingsraad van Connexxion Openbaar Vervoer en de directie van het bedrijf. Daarin heeft de OR verzocht om de man, die 18 maart de laan uit werd gestuurd, weer in dienst te nemen.
Deze week is met de chauffeur in kwestie, die tijdens de rit op zijn telefoon zijn zenders aan het reorganiseren was, gesproken. Beltman: 'Op een nader te bepalen moment gaat hij weer aan de slag.' Volgens hem hebben beide partijen vrede met deze oplossing.
Over de precieze redenen van de versoepelde opstelling van de vervoersmaatschappij doet de woordvoerder geen uitspraken. Wel speelt mee dat er - zoals dat in juridische termen heet - geen sprake van een verstoorde arbeidsrelatie die samen verder gaan onmogelijk maakt.

Publiciteit

Connexxion betreurt dat de kwestie 'regionaal en landelijk veel publiciteit heeft gekregen. 'De chauffeur had het daar ook erg moeilijk mee.'
Beltman vertelt dat de vervoersmaatschappij  de ontslagen en weer aangenomen werknemer in een brief excuses heeft gemaakt voor het feit dat publiekelijk mededelingen over de affaire zijn gedaan. 'De man wilde al die aandacht niet; net zo min als de werkonderbreking door zijn collega's 25 maart.'
Connexxion heeft drie chauffeurs op staande voet ontslagen omdat ze tijdens een rit met hun gsm in de weer waren. Vorige week werd bekend, dat een touringchauffeur (40 jaar in dienst, standplaats Apeldoorn, onder meer rijder voor militairen en scholieren) ook weer aan de slag mag.

Te streng

In zijn geval was dat de uitkomst van een gesprek tussen vakbondsjuriste Maria Lamers en de directie van het bedrijf. Daarmee was een kort geding van de baan, dat de bond had aangespannen omdat er sprake was van een overtreding en daar een te hoge sanctie tegenover stond. Volgens Beltman is dat ontslag ingetrokken, omdat er sprake was van een procedurefout.
Met de derde persoon die wegens mobielgebruik op staande voet is ontslagen is ook een gesprek geweest. In dit geval verandert er arbeidsrechtelijk niets. Sinds 18 maart zijn er geen ontslagen wegens bellen/appen tijdens een rit meer gevallen. Beltman: 'Alle chauffeurs gedragen zich professioneel.'