Nieuws

Citotoets van start; dit jaar minder spannend

ARNHEM - Voor leerlingen in groep 8 van de basisschool begint vanochtend de Citotoets.
Hoewel deze 'centrale eindtoets' niet meer doorslaggevend is voor de keuze van een middelbare school, is hij wel verplicht.
Vorig jaar werd de toets nog in februari afgenomen en telde de uitslag zwaarder dan het oordeel van de docent. Nu is dat andersom. Er zijn ook leerlingen die de toets volgende week dinsdag, woensdag en donderdag maken. Basisscholen konden ook kiezen voor een andere eindtoets; dit schooljaar doet 14 procent van de leerlingen een toets die niet door Cito is gemaakt, maar door een van de twee andere aanbieders.
Overigens hebben de leerlingen het schooladvies al ruim een maand binnen. Dat kan nog worden aangepast, maar alleen als een leerling de eindtoets beter maakt dan verwacht. Andersom kan dat niet. 'Ze zijn al aangemeld voor het voortgezet onderwijs', bevestigt docent Seth Slagter van de gereformeerde basisschool De Zaaier in Hattem.
Hij vraagt zich dan ook af wat de waarde is van de centrale eindtoets. Het lijkt op een toets zodat de staatssecretaris kan zien hoe de scholen het onderling doen. 'Dat is absoluut een gevoel. Zeker omdat de resultaten online worden gezet en zo veel mogelijk worden gedeeld. Gaat het dan om een goede plek voor de kinderen te zoeken of om de school te waarderen?', vraagt Slagter zich af.