Nieuws

Man Groesbeek (79) 'kapot' van vernieling levenswerk

GROESBEEK - 'Meneer, zou u mij verder met rust willen laten.
Ik ben al bijna tachtig en ik word platgebeld. Die maquette is stuk en blijft stuk. Ik heb er jaren aan gewerkt, maar het is niet anders.'
Herman Nilessen uit Groesbeek, plaatselijk bekend als Broer d'n Boes, is er kapot van. Zijn levenswerk, een maquette van de historische plekken Schrouwenberg en Stekkenberg in Groesbeek, is aan gruzelementen. Vernield.
Volgens nieuwssite DeGroesbeek.nl zamelen inwoners geld in om een beloning te kunnen uitloven voor de gouden tip die leidt naar de onverlaat die de vernieling op zijn naam heeft. Inmiddels zou er al een paar honderd euro binnen zijn.

Eén en al Groesbeek

Op de maquette staan beide locaties afgebeeld zoals die eruitzagen voor de luchtlandingen van de geallieerden in september 1944. Nilessens werk werd 29 maart gedoopt tijdens de slotmanifestatie 'Een en al Groesbeek'.
Dat was in het voormalige ZOMA-gebouw aan de Spoorlaan dat tot 2007 dienstdeed als schoenenfabriek. De maquette bleef nadien in het gebouw achter en is vervolgens onder handen genomen, tot verdriet van Groesbekers.