Nieuws

2 op de 3 mensen weg bij Presikhaaf Bedrijven

ARNHEM - Sociaal werkbedrijf Presikhaaf Bedrijven moet worden afgeslankt tot een organisatie waar straks nog 1000 mensen werken.
Nu zijn dat er nog zo'n 3000.
Dat is één van de adviezen rond de Participatiewet die staan in een rapport van Bureau Berenschot in opdracht van 12 samenwerkende gemeenten. Een sociale werkvoorziening biedt mensen met een beperking werk, bijvoorbeeld het inpakken van dozen en werken in een kwekerij.

Beschermde werkplek

De aanbevelingen zijn vrijdag gepresenteerd. Gemeenten zijn sinds 1 januari verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe Participatiewet. Zo moeten ze ervoor zorgen dat mensen die een 'beschermde' werkplek nodig hebben zoiets in een regulier bedrijf krijgen.
In de toekomst krijgen de gemeenten in Midden-Gelderland de verantwoording over zo'n 17.000 mensen die onder de regeling vallen. Vanwege bezuinigingen moeten gemeenten het doen met bijna de helft van het huidige budget.

Minder opdrachten

Presikhaaf Bedrijven kampt al jaren met grote financiële problemen. De groep 'werknemers' wordt steeds kleiner, waardoor de sociale werkplaats ook steeds minder opdrachten kan aannemen en daardoor minder verdient.
Omdat het bedrijf er de afgelopen tijd onvoldoende in is geslaagd om de organisatie om te bouwen tot een bedrijf dat zijn mensen helpt doorstromen naar het bedrijfsleven, zouden de gemeenten voor een andere opzet moeten kiezen.

Bemiddelaars

Presikhaaf wordt dan minder groot. Het werkgeversservicepunt - met bemiddelaars en binnenhalers van opdrachten - krijgt dan een belangrijker aandeel.
De komende maanden moeten de verschillende colleges van b. en w. en de gemeenteraden zich buigen over het advies van Berenschot. Als zij instemmen kan er in 2016 worden begonnen met de veranderingen. Het personeel is donderdag geïnformeerd.