Nieuws

Gewonden en enorme ravage na ongeval op A50 bij Renkum

RENKUM - Bij een ongeluk op de snelweg A50 richting Oss ter hoogte van Renkum is donderdag rond 3.00 uur een vrachtwagen op een stilstaande pijlwagen van Rijkswaterstaat gebotst.
De weg was enige tijd afgesloten vanwege bergingswerkzaamheden. Daardoor stond er een lange file. 2 mensen raakten lichtgewond. De ravage was enorm.
Volgens de politie heeft een 35-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur een rood kruis genegeerd en te laat geremd. De chauffeur is door de politie meegenomen voor verhoor.
De berging is rond 5.00 uur begonnen. De voertuigen moesten alle met kraanwagens worden afgevoerd. Tegen 8.00 uur was de weg weer vrij.
Er was een omleiding ingesteld, maar daar liep het ook vast. Rijkswaterstaat stopte daarom met de omleiding.

Lading van batterijen

Het bergen duurde lang, omdat de lading van de vrachtauto is gaan schuiven. Het gaat om AA-batterijen. De aanhanger is relatief ongeschonden gebleven.

Vrachtwagen botst op afzetting

Het ongeval gebeurde tijdens wegwerkzaamheden. Een vrachtwagen met Pools kenteken klapte frontaal achter op de rijdende afzetting die vervolgens weer doorschoot tegen een ZOAB-reiniger; die moest de weg schoonmaken na de reparatie. Die ZOAB-reiniger ketste weer tegen een kleinere werkauto. Een wegwerker raakte gewond.
Volgens verslaggever Wim Hageman zijn alle wagens die bij het ongeval betrokken zijn, total loss. De bijrijder van de vrachtwagen is -'Dat valt niet te geloven als je de ravage ziet'- lichtgewond, de chauffeur is ongedeerd.

'Jaar geleden ook zo'n aanrijding'

De aangereden wegwerker is volgens zijn werkgever lichtgewond. 'Het bizarre is, dat deze persoon zo'n jaar geleden op dezelfde weg een soortgelijke aanrijding heeft meegemaakt', stelt verslaggever Hageman.

Intensievere controle

Vakvereniging Het Zwarte Corps HTC (behartigt de belangen van machinegebonden personeel en zzp'ers in de Grond-, Water- en Wegenbouw, Loonwerk, Bouw, Rail Infra, Verticaal- en Horizontaal Transport en Funderingen) is sinds aantal maanden in gesprek met Rijkswaterstaat om de veiligheid van wegwerkers te vergroten. Tot nu is enige concrete resultaat dat Rijkswaterstaat intensiever controleert bij afgesloten weggedeelten. Zicht op een volgende concrete maatregel is er nog niet.