Nieuws

Nationale Sportweek: meer bewegen en sporten

DOETINCHEM - In Doetinchem is zaterdag het landelijke startsein voor de Nationale Sportweek gegeven.
De week moet meer mensen aanzetten tot sporten en bewegen. 'Nog steeds sporten veel mensen niet. De Sportweek laat zien hoe gezond en vooral leuk sporten en bewegen is.', aldus initiatiefnemer NOC*NSF.

Nederlander zit veel

De helft van de Nederlanders sport wekelijks of vaker, de andere helft is niet of minder actief. En lang niet alle Nederlanders bewegen genoeg. Volgens de rapportage Sport 2014 van het Sociaal Cultureel Planbureau blijken we veel te zitten. Gemiddeld zitten Nederlanders tussen de 12 en 64 jaar 7,4 uur per dag op een school- of werkdag.
Sportkoepel NOC*NSF wil het aantal mensen dat wekelijks aan sport doet vergroten naar 60 procent in 2016. "Het versterken van sportclubs, sportaanbod op maat, aantrekkelijke accommodaties en lokale samenwerking staan hierbij hoog op de agenda."

Gelderland loopt achter op de rest van Nederland

Volgens de Gelderse Sportmonitor 2013 voldoen de meeste Gelderlanders niet aan de beweegnorm van 5 dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging. 'Slechts 49% haalt de norm wel. Onze provincie loopt daarmee achter op de rest van Nederland, want landelijk haalt 59% de beweegnorm. Vooral 50- tot 65-jarigen bewegen te weinig.
Met bewegen wordt bijvoorbeeld bedoeld: fietsen naar het werk, traplopen, tuinieren of wandelen. De provincie Gelderland heeft de ambitie uitgesproken dat 75% van de Gelderlanders, met of zonder beperking regelmatig sporten en bewegen.'
Meer informatie over de activiteiten in de Sportweek op www.nationalesportweek.nl
Foto: rapper Yes-R bij de aftrap van de Nationale Sportweek in Doetinchem.