Nieuws

Agentschap Telecom: bereikbaarheid 112 is goed

ARNHEM - De bereikbaarheid van het alarmnummer 1-1-2 met de mobiele telefoon is in Nederland heel goed.
Dat blijkt uit onderzoek van Agentschap Telecom en TNO.
Op 98,7 procent van de oppervlakte van Nederland kan succesvol 112 gebeld worden. Op 1,3 procent van het land is de kans op bereikbaarheid van het alarmnummer kleiner. In die 1,3 procent van de oppervlakte van Nederland liggen 20 woonkernen, verspreid over heel Nederland. Hier kan de verbinding met de meldkamer eerder mislukken, concludeert het Agentschap Telecom. 
In Gelderland gaat het volgens dit onderzoek om de kernen Epe, Klarenbeek, Ophemert en Opijnen.
Gebieden in Nederland waar de verbindingswaarschijnlijkheid met de 112 Alarmcentrale lager is dan 99%. Bron: Rapport Mobiele bereikbaarheid 112 in Nederland van Agentschap Telecom

Tweede Kamer

Minister Kamp van Economische Zaken heeft het onderzoek aangeboden aan de Tweede Kamer. De Kamer zal het rapport op 30 april 2015 bespreken.

Meldpunt geen112

Aanleiding voor het onderzoek waren de geluiden vorig jaar dat mensen met hun mobiele telefoon het alarmnummer niet konden bereiken. Omroep Gelderland richtte het meldpunt geen112.gld.nl op, om te inventariseren hoe groot het probleem in de provincie Gelderland is. Ook de regionale omroepen RTV Noord, RTV Drenthe en Omroep Zeeland deden dit. In totaal kwamen bij deze meldpunten meer dan duizend klachten binnen.

Enquete

Omroep Gelderland heeft vandaag de melders bij geen112.gld.nl een enqueteformulier gemaild om te peilen of de mobiele bereikbaarheid in Gelderland is verbeterd, zoals de providers bij een hoorzitting in de Tweede Kamer in september beloofden.