Nieuws

1 jaar na de raadsverkiezingen: 14 bestuurders weg

BUREN - De gemeenteraad van Buren stond dinsdagavond stil bij het ontslag van wethouder Idzerd Lautenbach.
De CDA'er stapte een week geleden op. Hij had op eigen houtje een collegevoorstel over de kerk in Zoelmond gewijzigd en een paraaf van een ambtenaar vervalst. Lautenbach was niet de eerste Gelderse bestuurder die al binnen een jaar na de verkiezingen moest vertrekken. Een overzicht. 
17 mei 2014 - Wethouder Jelle Berens (SP) van de gemeente Oude IJsselstreek stapt al na 2 dagen op. De SP stapt uit het college. Volgens de gemeente heeft Berens een journalist van De Gelderlander onder druk gezet om publicatie van een artikel te voorkomen. Ook zou er volgens de gemeente vertrouwelijke informatie zijn gelekt door Berens. Al snel wordt duidelijk dat van lekken geen sprake is. De informatie was al openbaar.
19 september 2014 - Wethouder Arnold Rots (ChristenUnie) van Aalten maakt bekend dat hij opstapt. De portefeuille met daarin onder andere de Participatiewet en de Wmo blijkt te zwaar voor de 67-jarige ex-aannemer.
10 november 2014 - Wethouder Daniëlle Vuulink-Imming (CDA) van Duiven treedt af. Ze zegt dat het wethouderschap te veel van haar vraagt. 'Je staat in principe 7 dagen per week klaar voor de samenleving, zo voelde het althans voor mij, waardoor ik, mezelf, en mijn familie en vrienden ging missen.'
16 november 2014 - Wethouder Engbert Gründemann (SP) van Zutphen heeft zijn ontslag ingediend. Bovendien stapt zijn partij uit het college. Gründemann krijgt naar eigen zeggen geen ruimte om de regie te voeren op het beleid waarvoor hij verantwoordelijk is.
24 maart 2015 - Het college van burgemeester en wethouders van Zutphen is bereid op te stappen om een oplossing te vinden voor de politieke crisis. De 4 wethouders willen meer geld voor hun werkzaamheden, maar de gemeenteraad wees dat af. De bestuurders willen fulltime betaald worden in plaats van voor 0,8 fte omdat de portefeuille van de opgestapte Engbert Gründeman over hen verdeeld is.
26 maart 2015 - Het college van b. en w. van Oude IJsselstreek (3 wethouders) laat weten zo snel mogelijk op te stappen. De gemeenteraad wil dat er een nieuw college komt. Een kritisch rapport over de verziekte bestuurscultuur is de aanleiding. De raad wil ook af van burgemeester Hans Alberse (PvdA), maar die meldt een dag later dat hij blijft zitten.
30 maart 2015 - Burgemeester Hans Alberse (PvdA) van Oude IJsselstreek stapt alsnog op. Hij concludeert dat het tijd is om plaats te maken voor een opvolger.
10 april 2015 - Wethouder Leo Scharenborg (CDA) van Berkelland stapt op. Hij maakte fouten bij vergunningsprocedures. De afgelopen 3 jaar gebeurde hem dat 9 keer.