Nieuws

Bewoners vakantiehuisjes: gemeente Epe maakt ons helemaal kapot

EPE - Bewoners van vier woningen in de buurtschap Wissel bij Epe voelen zich zwaar belazerd door de gemeente Epe.
Ze moeten allerlei bijgebouwen zoals schuurtjes, garages, bergingen en een zwembad afbreken, omdat die illegaal gebouwd zouden zijn. 'Er klopt helemaal niets van. De gemeente probeert ons gewoon weg te treiteren', zeggen de bewoners.

Ruim 40 jaar

Het gaat om de familie Mann die al ruim 40 jaar aan de Centrumweg in Wissel woont en de familie Gezel die er 20 jaar geleden een woning kocht. De huizen maakten in de jaren '60 deel uit van een vakantiepark. Toen dat park ophield te bestaan, werden ze verkocht.
Bij de koop kregen enkele woningen van de gemeente een zogenoemde BOV-status. Het betekent dat de families er permanent mogen wonen. In 1996 beloofde de gemeente dat de huizen een officiële woonbestemming zouden krijgen. Maar dat is nooit gebeurd.

Dwangsom

'Anderhalf jaar geleden begon de ellende', zegt de 70-jarige Mike Mann. 'Toen kregen we zonder aanleiding een brief waar in stond dat onze garage voor november 2014 moest worden afgebroken, op last van een dwangsom van 10.000 euro. We zijn maar wel gaan slopen, omdat we bang waren er financieel aan onder door te gaan.'
Buurman Martin Gezel was verplicht om onder meer een zwembad af te breken dat de vorige eigenaar 31 jaar geleden heeft aangelegd. 'En dat terwijl het allemaal keurig is opgenomen in het kadaster. De gemeente heeft er destijds zelfs een vergunning voor verleend. Maar dat doet er blijkbaar niet toe.'

Handhaving

De gemeente Epe houdt vol dat er in het verleden gebouwd is zonder vergunning en dat ze handhavend wil optreden tegen illegale bebouwing. De verantwoordelijk wethouder, Robert Scholten, wil verder niet op de kwestie ingaan omdat er een hoger beroepszaak loopt bij de rechtbank.
De bewoners hebben bezwaar ingediend tegen de dwangsommen. De zaak kwam in december vorig jaar voor de rechter. Epe moest van de rechter eerst maar eens in overleg gaan met de huiseigenaren. Maar tot een gesprek is het nog niet gekomen.