Nieuws

Bewoners brandflat: hopelijk voor de kerst terug

NIJMEGEN - Bewoners van de Nijmeegse seniorenflat, waar eind februari een grote brand woedde, kunnen pas over zes tot acht maanden terugkeren.
Dat staat in een nieuwsbrief die de bewoners ontvingen van de eigenaar van het pand, Woonzorg Nederland.
In eerste instantie werd aangegeven dat bewoners zo'n drie maanden zouden moeten uitwijken naar een ander onderkomen. In de nieuwsbrief staat dat de schade veel groter blijkt dan eerst gedacht. Rook is op veel plaatsen zelfs door muren van appartementen heen getrokken. Verborgen roetschade is een groot probleem; iedere keer als het opwarmt gaat het weer stinken.

Roetschade

'Om nu alle roetschade op te sporen moeten we extra muren open breken. Om te voorkomen dat we sporen vernietigen heeft het OM nu gevraagd om hier niet mee verder te gaan totdat zij het feitenonderzoek hebben afgerond,' zo citeren bewoners de nieuwsbrief.
Sinds de brand verblijft de hoogbejaarde Marquerite Hendriks Varley bij haar nicht in Nijmegen. Marquerite gaat halverwege mei een maand naar haar dochter in Frankrijk, daarna verblijft ze nog een week bij haar zoon in Londen. Daarna gaat ze nog een aantal weken naar haar dochter elders in Engeland. 'Tegen die tijd hoop ik toch dat ze wel klaar zijn en ik terug kan in mijn appartement. Nu weet ik geen datum, zelfs geen maand. Daardoor kan je moeilijk plannen maken. Dat maakt onrustig,' zegt de geboren Engelse. 'En ondertussen maar hopen dat het opschiet met het huis.'
'Ik vind dat ze de bewoners van de flat wel erg lang aan het lijntje houden. Wat ze in godsnaam allemaal aan het doen zijn, is mij niet duidelijk,' aldus vult de nicht van Hendriks Varley aan. Zij ving haar bejaarde en vitale tante op na de brand. Vier medebewoners van de flat overleden aan de gevolgen van de brand.
Ook Jan ter Hoek kan voorlopig niet terug, zo las hij in de nieuwsbrief van Woonzorg Nederland. 'Zoals het er nu naar uit ziet zouden we op z'n vroegst pas na de hersftvakantie terug kunnen in het huis, maar in het slechtste geval mag ik hopen dat ik vóór de kerst nog terug kan keren.'  En dat terwijl Jan zelf zo graag terugwil.

'Niet netjes'

Hendriks Varley is niet tevreden met de gang van zaken en wil zo snel mogelijk weer terug in haar appartement. 'Als ze echt zouden willen, dan hadden de bewoners na twee maanden terug kunnen keren, zegt iemand die ik goed ken en die is gespecialiseerd in het schoonmaken van panden. Maar nu gaat het allemaal wel erg lang duren. Het is niet netjes naar de bewoners toe dat ze het nu allemaal zo lang laten duren.'
Woonzorg Nederland heeft alle begrip voor mensen die zo snel mogelijk terug willen keren. 'Dat willen wij ook natuurlijk, maar het moet wel goed gebeuren. We lopen woning voor woning af en hebben gekeken naar de schade en de reparatie daarvan. In sommige gevallen is het nodig om meubels als stoelen en banken te vernietigen vanwege roetlucht omdat die er niet uit gaat.
Woonzorg Nederland heeft met een aantal bewoners die onderverzekerd waren een betalingsregeling getroffen en wil zo de schade aan deze mensen voorschieten. Nooit eerder kwamen zoveel ouderen om bij een brand als in 2015, bleek vorige week.