Nieuws

Vijf bejaarden uit Lochem eisen dat hun huis wordt schoongemaakt

LOCHEM - Vanmiddag moet de gemeente Lochem haar beleid over de huishoudelijke hulp verantwoorden tegenover de rechter in Zutphen.
Vijf bejaarden in de leeftijd van 75 tot 86 jaar zijn het niet eens met het besluit dat hun huishoudelijke hulp is gestopt. Sinds 1 april vergoedt Lochem de schoonmaak van het huis niet meer. Lochem is hiermee de eerste Achterhoekse gemeente die de hulp heeft afgeschaft.
'Alleen voor de meest kwetsbare mensen hebben we nog geld gereserveerd.  De rest moet de hulp zelf betalen of regelen dat iemand uit de omgeving het huis schoon komt maken', aldus de woordvoerder van de gemeente Lochem. Inzet van het kort geding is dat de ouderen in afwachting van het besluit op hun bezwaar hun hulp kunnen behouden, een voorlopige voorziening.

Individueel onderzoek

Ondanks het feit dat de gemeente Montferland onlangs op de vingers is getikt door dezelfde rechter, ziet Lochem het kort geding met vertrouwen tegemoet. De vraag zal zijn of Lochem voldoende individueel heeft onderzocht of de ouderen terecht geen hulp meer krijgen. Volgens jurist Kevin Wevers die de vijf bejaarden bijstaat, is dat niet het geval. 'De gemeente heeft bij drie van deze personen geen keukentafelgesprek gevoerd. Bij twee anderen is wel een keukentafelgesprek geweest, maar daarna is alsnog de hulp afgewezen. Deze gesprekken voerde de gemeente ook pas maanden nadat het besluit was genomen. Dit alleen is al voldoende grond voor de rechter om de voorlopige voorziening toe te wijzen', aldus Wevers.
Volgens de gemeente Lochem krijgt iedereen een gesprek die dat wil. 'Als je erom vraagt dan krijg je een gesprek. Wij krijgen ook meldingen binnen via zorgaanbieders of mantelzorgers. We komen dan bij de mensen thuis of we voeren telefonisch een gesprek', aldus de woordvoerder.

Algemene voorziening

Het beleid van de gemeente speelt ook een rol volgens Wevers. 'Gemeente Lochem stopt met de huishoudelijke verzorging, omdat er naar eigen zeggen een algemene voorziening voorhanden is die in die behoefte voorziet. Navraag bij de gemeente wat deze voorziening precies inhoudt, levert niets op. De medewerkers van de gemeente kunnen geen antwoord geven op de vraag wat de genoemde algemene voorziening inhoudt. Wel wordt verwezen naar de particuliere markt waar je de hulp in zou moeten kopen volgens de gemeente Lochem', zegt Wevers.
'Dit betekent dat mijn cliënten het volle tarief voor de huishoudelijke verzorging moeten betalen. Dit brengt zulke hoge kosten met zich mee, dat de huishoudelijke verzorging voor mijn cliënten niet langer te realiseren is.  Gezien de eerdere uitspraken van rechters in soortgelijke situaties denk ik dat Lochem bij voorbaat kansloos is', aldus Wevers

Er hebben zich inmiddels nog drie mensen gemeld die een rechtszaak tegen Lochem willen starten.