Nieuws

Al 75 jaar op de bres voor Gelderse kastelen

HERNEN - Ze zijn niet weg te denken uit het Gelderse landschap: kastelen.
En die kastelen moeten bewaard blijven. Daarom maakt de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen zich al 75 jaar sterk voor het behoud van het erfgoed.
'Het Gelderse landschap wordt door een groot deel gevormd door kastelen. Gelderland zonder kastelen is dus ondenkbaar', zegt Jeanine Perryck van Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. De stichting, die in 1940 werd opgericht onder de naam Vrienden der Geldersche kastelen, beheert 34 kastelen.
'Die kastelen zitten allemaal in een onderhoudsplan', weet Perryck. Het onderhoud van kastelen is namelijk erg kostbaar. Perryck: 'Niet onderhouden betekent achteruitgang. Het begint bij een dak dat niet goed is en langzaam sijpelt het verval binnen. Dat zou jammer zijn.'
Het eerste kasteel dat de stichting in beheer kreeg, staat in Hernen. Dat kasteel is opengesteld voor publiek. Vanaf zaterdag ervaren bezoekers tijdens een rondleiding hoe het kasteel er in 1544 uit zag. Een pratende lantaarn leidt je door Kasteel Hernen.
Marieke Knuijt richtte het kasteel voor de rondleiding in. 'We verplaatsen ons in de leefwereld van de mensen die in 1644 in het kasteel woonden. Ik hoop dat het kasteel door de rondleiding ook nu weer gaat leven.'