Nieuws

PvdA'er in Ede wil af van ambtsgebed: ik geloof niet in die God

EDE - De PvdA in Ede wil af van het ambtsgebed aan het begin van de raadsvergadering.
'De overheid is er niet voor om het geloof te propageren. De overheid moet er voor iedereen zijn', vindt de Edese sociaaldemocraat en fractievoorzitter van de PvdA, Harry van Huijstee.
'Dit gebed in mijn naam uitspreken doet mij pijn. Dwing een ander niet tot een gebed', zei Van Huijstee donderdagavond in een debat, aangevraagd door VVD-raadslid Hester Veltman.

'Ik heb er niks mee'

Haar partij riep anderhalve maand geleden al op om het ambtsgebed af te schaffen. Van Huijstee: 'Het gebed eindigt met 'tot de eer van God'. Daar heb ik niks mee.'
Hans van den Hoorn sprak op Radio Gelderland over dit gevoelige onderwerp met Van Huijstee:

CDA, ChristenUnie en SGP willen het gebed handhaven. Vooral de SGP is een groot voorstander van het bidden aan het begin van de raadsvergadering. 'Wij zijn afhankelijk van onze God en voelen dat in dit gebed', stelt SGP-fractievoorzitter Van der Weerd in de Gelderlander.

'Spannende avond'

De 3 christelijke partijen hebben net geen meerderheid in de raad (19 van de 39 zetels). Daardoor lijkt de mening van GemeenteBelangen en Burgerbelangen de doorslag te gaan geven in de stemming in de volgende raadsvergadering.
Die is over twee weken. Maar het wordt een spannende avond, voorspelt Van Huijstee. 'Een raadslid is door mantelzorg al enige tijd afwezig. Daardoor is het qua stemmen 19-19.'