Nieuws

Nijmegen houdt meer geld over, maar heeft wel zorgen

Nijmegen houdt meer geld over, maar heeft wel zorgen
De gemeente Nijmegen heeft het boekjaar 2014 afgesloten met een positief resultaat van 10,1 miljoen euro.
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft het boekjaar 2014 afgesloten met een positief resultaat van 10,1 miljoen euro.
Dat is 5,5 miljoen meer dan verwacht, staat in de Stadsrekening waarin het college van B&W financieel verantwoording aflegt.
Wethouder Harriët Tiemens is tevreden met het resultaat, maar waarschuwt voor al te veel optimisme. Zo moet Nijmegen nog 30 miljoen euro aan bezuinigingsopdrachten van de vorige coalitie verwerken en waren in 2014 de gevolgen van de economische crisis en bezuinigingen vanuit het Rijk nog goed voelbaar. 'Het herstel van de economie en de woningmarkt is broos en we hebben nog steeds grote opgaven voor ons.'

Buffer

De gemeente gebruikt het positieve resultaat grotendeels om de saldireserve te versterken. Dat is de algemene buffer waarmee de gemeente toekomstige tegenvallers kan opvangen. Die buffer is hard nodig, zegt Tiemens. Zo moest de gemeente onlangs 5,3 miljoen euro uit de reserves halen om verwachte verliezen op de grondexploitatie op te vangen.
Een deel van de financiële meevaller gaat naar de wmo en de jeugdzorg, een terrein waar de gemeente meer taken heeft gekregen.