Nieuws

Berkelland: ook dit jaar nog huishoudelijke hulp

BORCULO - Inwoners van Berkelland die licht huishoudelijke hulp krijgen, behouden die tot 1 januari volgend jaar en niet tot 1 juli dit jaar.
Burgemeester en wethouders stellen dat voor aan de gemeenteraad.
Wethouder Leo Scharenborg zegt dat cliënten het komende halfjaar zo in alle rust naar alternatieven kunnen zoeken. Bovendien is nog onduidelijk of de gemeente wel mag stoppen met het leveren van deze vorm van hulp.
Berkelland zegt niet anders te kunnen, omdat ze veel minder geld krijgt voor de zorg. Vorig jaar kreeg de gemeente zo'n 37 miljoen, dit jaar 30 miljoen euro. Er moet dus iets gebeuren, zegt Berkelland. De gemeente zegt zo weinig mogelijk te willen bezuinigen op de zware zorg en zoekt daarom naar alternatieve bezuinigingen.

FNV-tent voor gemeentehuis

De FNV gaat het niet ver genoeg. De vakbond, die al wekenlang met een tent voor het gemeentehuis staat, gaat door met acties in Berkelland. Volgens de vakbond wil de wethouder veel meer korten op zorg dan nodig is. 'Het is nu even uitstel. Maar de kern is: het beleid is niet goed', vindt Wim van der Hoorn van de FNV.

Ook dit jaar nog hulp in Oost Gelre

Ook burgemeester en wethouders van Oost Gelre willen dit jaar nog doorgaan met het bieden van hulp bij het huishouden. 'We vinden het belangrijk om de tijd te nemen voor het onderzoeken van alternatieven. Dat kan nu. En terwijl we dat doen, houden we onze kwetsbare inwoners in beeld', zegt wethouder Jos Hoenderboom.
De gemeenteraad van Oost Gelre praat er op 19 mei over.