Nieuws

'Een mooie nieuwe kans voor Oude IJsselstreek'

TERBORG - 'Het opstappen van burgemeester Hans Alberse van de gemeente Oude IJsselstreek geeft ruimte om het allemaal beter te gaan doen', dat zegt Paul Jansen van Stichting De Transparantie.

'Verziekte bestuurscultuur'

Alberse kondigde zondag zijn vertrek aan, omdat zijn positie onhoudbaar was geworden nadat alle wethouders vorige week besloten op te stappen. In de gemeente Oude IJsselstreek zou al jaren sprake zijn van een verziekte bestuurscultuur. Eerder zegde de raad het vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders op. De wethouders stapten toen op, maar de burgemeester bleef aan.

Vacature per 1 april

Uiteindelijk kondigde Alberse zondag in een open brief aan de gemeenteraad zijn vertrek aan. Hij liet  weten dat hij sinds zijn benoeming in mei 2006 met veel plezier, inzet en overtuiging gewerkt heeft voor de gemeente. 'Maar het bestuurlijk klimaat is de afgelopen tijd veranderd. Ik concludeer dat het tijd is om plaats te maken voor een opvolger', aldus de burgemeester. Per woensdag 1 april is hij officieel geen burgervader meer. 

'Mooie kans'

Stichting De Transparantie is opgericht in een poging meer inzage te krijgen in de financiële toestand van de Oude IJsselstreek. Volgens woordvoerder Jansen is er een mooie kans voor vernieuwing, nu de burgemeester ook opstapt.
Luister hier het gesprek met Paul Jansen terug:

'Ik kon het zelf beter'

Inwoners van de Achterhoekse gemeente lijken zich niet heel erg druk te maken over de ontstane situatie. Enkele reacties die Omroep Gelderland op straat kreeg bij navraag over de bestuurlijke malaise:
'Boontje komt om zijn loontje', 'Al het geld ging naar Ulft en niet naar Silvolde' en 'Ik kan het zelf beter doen dan degenen die er zaten'. 

Waarnemend burgemeester

Fractievoorzitters van de politieke partijen in Oude IJsselstreek hebben dinsdagmiddag overleg met de commissaris van de Koning, Clemens Cornielje. Hij zal in de komende tijd een waarnemend burgemeester aanwijzen. Donderdagavond tijdens de raadsvergadering wordt gesproken over het vertrek van burgemeester en wethouders.