Nieuws

Pinautomaat Beesd naar binnen wegens plofkraakgevaar

Pinautomaat Beesd naar binnen wegens plofkraakgevaar
Pinautomaten: ze verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld.
BEESD - Pinautomaten: ze verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld.
Vanwege het teruglopende gebruik van de flappentapper is er minder behoefte aan de automaat. Dat komt doordat steeds meer mensen internetbankieren en pinnen. Pinautomaten zijn zodoende vaker te vinden in winkels, en minder in de gevel van een gebouw.

Verhuizing

Toch kan het schrappen van een automaat vaak rekenen op weerstand, zoals in Beesd. Daar verhuisde op 1 maart een geldmachine van de Voorstraat naar een winkel op het Dorpsplein. Inwoners die geld willen pinnen zijn nu gebonden aan winkeltijden, en dat vinden sommigen van hen vervelend.

Gevolgen ram- en plofkraak

Maar volgens Henk Vermeulen van de Rabobank West-Betuwe was er een goede reden de geldautomaat te verwijderen van de Voorstraat. Volgens de directievoorzitter ligt er vanuit Rabobank Nederland een advies alle automaten die zich bevinden onder woningen of appartementen te controleren op de gevolgen van een eventuele ram- en plofkraak. 

'Veiligheid is belangrijkste'

Mocht zo'n bouwkundige analyse uitwijzen dat er mogelijk een gevaar is voor het gebouw en dus voor de bewoners, dan wordt de pinautomaat weggehaald. Vermeulen geeft toe dat er vaak sprake is van een geheel aan factoren waar een besluit voor verwijdering aan ten grondslag ligt, zoals minder pingedrag, maar dat was in het geval van Beesd niet direct het geval. Volgens Vermeulen is veiligheid het belangrijkste argument geweest om de pinautomaat aldaar te verhuizen.