Nieuws

Petitie: alle supermarkten in Doetinchem op zondag open

DOETINCHEM - Alle supermarkten in de gemeente Doetinchem moeten, als ze dat willen, open kunnen zijn op zondag.
Om dat voor elkaar te krijgen is AH-eigenaar Gerald ten Have met een handtekeningenactie gestart. Klanten die ook op zondag willen winkelen kunnen een handtekening zetten.
In Doetinchem geldt sinds 2010 de regel dat drie supermarkten op zondag van 16.00 tot 20.00 uur open mogen zijn. De winkels zijn via loting uitgekozen. Dit jaar zijn dat de Coop in Gaanderen, de Aldi aan de Houtsmastraat en de Plus Markt aan het Willy Brandtplein. Dat betekent dat er dit jaar geen supermarkt in het centrum elke zondag open is. De andere supermarkten mogen wel op de reguliere koopzondag open van 12.00 tot 18.00 uur. Dat is elke laatste zondag van de maand.
Gerald ten Have is eigenaar van diverse AH's in Doetinchem en omstreken: 'In alle omliggende gemeenten mogen alle winkels elke zondag open zijn. In Bronckhorst, Montferland, Doesburg noem maar op. Ook verder de Achterhoek in is alles open. Van Berkelland tot Oude IJsselstreek, Montferland, zelfs in Aalten is alles open. Alleen Doetinchem heeft nog deze regel. Ik wil daar vanaf en de winkelier het zelf laten bepalen, daarom deze petitie. Ik sta daarin niet alleen, er zijn ook al andere supermarkten die dit ondersteunen'.

Keuze van de gemeenteraad

Een woordvoerder van de gemeente Doetinchem laat weten dat de zondagopenstelling een zaak is van de gemeenteraad. 'Op dit moment is nu de regel dat er drie open mogen zijn. Dat is de keuze van de raad, maar het is wel onderwerp van discussie binnen de gemeenteraad. De meningen zijn er wel over verdeeld. Zo is de VVD voor een algehele zondagopenstelling en de SP juist niet. Naar verwachting buigt deze zomer de gemeenteraad zich opnieuw over deze kwestie', aldus de woordvoerder.
Steeds meer gemeenten stappen af van de regel dat winkels op zondag gesloten moeten zijn en laten winkels zelf de keus. Zo geldt in Apeldoorn sinds 1 februari van dit jaar de regel dat iedere winkel zelf mag weten of hij open of dicht is. Westervoort is deze week akkoord gegaan met vrije zondagopenstelling. Grote plaatsen als Arnhem en Nijmegen hebben ook vrije tijden.

Stijging omzet

De tendens onder consumenten is dat zij flexibeler boodschappen willen doen. Steeds meer supermarkten willen om die reden op zondag hun deuren openen. Dit is niet alleen een wens van de ondernemers, 80 procent van de Nederlanders die op zondag boodschappen kunnen doen, is blij met deze mogelijkheid, zo blijkt uit onderzoek. De opening is in vele gemeenten een succes en zorgt voor een stijging van de omzet.