Nieuws

70 jaar bevrijding herdacht met 'The final push'

GROESBEEK - Het is 70 jaar geleden dat ons land bevrijd werd.
Om dat te herdenken trekt de komende dagen een karavaan van originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog door onze provincie. Onderweg zijn er op diverse plaatsen herdenking en kransleggingen.
'The final push' begon zaterdag in het bivak in Groesbeek, waar de bestuurders van de historische wagens zich meldden. Op de Canadese oorlogsbegraafplaats in diezelfde plaats was een herdenking. De colonne verplaatst zich zondag naar het Achterhoekse Dinxperlo.
Een deel van Nederland was in september 1944 bevrijd, maar onder andere Oost-Nederland was in februari 1945 nog bezet door de Duitsers.

Bevrijding Groesbeek

Groesbeek lag vanaf het najaar van 1944 vier maanden in de frontlinie. De inwoners van Groesbeek waren geëvacueerd, op 25 leden van de Binnenlandse Strijdkrachten na. Op 8 februari 1945 trokken Canadezen en Britten vanuit het Rijk van Nijmegen Duitsland binnen. Twee dagen later beklommen vier mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten met een Canadese militair de gemeentetoren en hesen de Nederlandse vlag. Groesbeek was officieel bevrijd, maar de inwoners kwamen pas na de capitulatie van nazi-Duitsland terug in het dorp.

Bevrijding Achterhoek

De Achterhoek werd in maart en april 1945 bevrijd. Vanuit het Duitse Wesel trekken op 28 maart 1945 drie Britse divisies Nederland in. Megchelen is het eerste Nederlandse dorp boven de grote rivieren dat bevrijd wordt. Daarna veroveren de Britten dorp na dorp. 'The final push'-karavaan volgt deze week zoveel mogelijk de route die de geallieerden in 1945 aflegden. De komende dagen rijden de wagens uit de Tweede Wereldoorlog door onder andere Aalten, Winterswijk, 's Heerenberg en Doetinchem.