Nieuws

NS: treinen rijden weer normaal na stroomstoring

ARNHEM - De treinen rond Amsterdam en Schiphol rijden sinds zaterdagochtend weer volgens de normale dienstregeling.
Dat meldt de NS.
Het treinverkeer was tot vrijdagavond laat ernstig verstoord door de storing in een hoogspanningsstation van netbeheerder Tennet in Diemen.

Gigantische logistieke puzzel

De NS liet zaterdagochtend weten dat er in de nacht hard is gewerkt om alles weer op orde te krijgen. Als gevolg van de stroomstoring was 'een gigantische logistieke puzzel ontstaan'. De NS raadde vrijdagavond mensen af om nog de trein naar Amsterdam en Schiphol te nemen.
Expert hoogspanningsnetten Peter Vaessen van DNV GL uit Arnhem vrijdagmiddag over de storing:

Eerder op de dag hielden we een liveblog bij:

13:33 We sluiten het liveblog.
13:32 Netbeheerder Tennet in Arnhem meldt dat het hoogspanningsnet weer werkt. Het waren drukke uren in Arnhem, maar inmiddels is alles hersteld.
13:20 onze website en apps zijn weer normaal bereikbaar.
12.50 Dit echtpaar wil naar hun zoon in Hongkong.
Op #station #Arnhem maakt n echtpaar zich zorgen, want de trein naar Schiphol gaat niet #stroomstoring
— karel de Jong (@kareldejong)
12.29 Wachtende reizigers op het station in Nijmegen
12.15 NRC Handelsblad wordt vrijdag gedrukt in Den Haag in verband met de stroomstoring. De krant kan daardoor later op de mat vallen bij de abonnees.
12.10 Op station Arnhem zijn verschillende treinen uitgevallen, zegt verslaggever Jacques Verhagen op Radio Gelderland, maar het is geen chaos. Er wordt vooralsnog geen alternatief aangeboden voor reizigers die zijn getroffen.
12.01 De website van Omroep Gelderland functioneert nog niet optimaal. In Hilversum wordt er druk gewerkt om de servers weer op gang te krijgen. De app van Omroep Gelderland lijkt het wel goed te doen.
11.58 De brandweer in de 3 Gelderse regio's heeft nog geen officiële aanvraag gekregen om te assisteren bij de stroomstoring.
11.55 Op het station in Arnhem.
#Stroomstoring in nh treft ook reizigers op station #Arnhem #ns #omroepgld pic.twitter.com/BTl0CjCvno
— Jacques Verhagen (@JacquesVerhagen)

11.48 Er zijn ook mensen in Apeldoorn die lachen om de stroomstoring in het westen.
Hier in Apeldoorn gaat het leven gewoon heerlijk verder. #stroomstoring #koffie pic.twitter.com/i6oOgkhMIy
— Quentin van der Pan (@vanderpan)
11.45 Verschillende bedrijven in Gelderland hebben last van de stroomstoring.
Door stroomstoring ook #workbus en #worktrans Apeldoorn getroffen. We zijn alleen bereikbaar via: 06-33132811
— WorkApeldoorn (@WorkApeldoorn)
Ik woon niet in Noord Holland maar de gevolgen strekken ver. Kan niet thuis werken. Dan maar naar kantoor Apeldoorn. #stroomstoring
— Peter Post (@p_post)
11.42 De politie in Gelderland hoeft ook niet te assisteren.
11.39 UMC Radboud verleent geen ondersteuning en vangt geen patiënten op uit het westen van het land. Ook Rijnstate in Arnhem en het Rivierenland ziekenhuis in Tiel hoeven niet extra te helpen.
11.36 Treinreizigers houden de hele dag last van de stroomstoring, zo meldt het ANP.
11.34 Automobilisten op de wegen in Gelderland zullen geen hinder ondervinden van de stroomstoring. 'De borden, stoplichten en dergelijke worden vanuit Wolfheze aangestuurd', zo meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Mogelijk ondervindt de automobilist wel hinder als hij/zij naar het westen van het land rijdt. Rijkswaterstaat meldt dat het verwarrend op de weg kan zijn, voor wat betreft de informatie op de borden, als je in het westen van het land rijdt. Denk bijvoorbeeld aan de matrixborden die wellicht geen eenduidige informatie aangeven.
11.30 Taxibedrijf Willemsen de Koning is ook vervoerder van passagiers rondom luchthaven Schiphol. Het is daar op dit moment niet extra druk met telefoontjes van mensen die in de problemen komen.
11.25 Door de grote stroomstoring in Nederland hadden ook huishoudens in Arnhem en omgeving tijdelijk even geen tv, internet en bellen van UPC. Die storing is inmiddels weer opgelost.
11.24 De website en de apps van Omroep Gelderland zijn op dit moment soms niet bereikbaar. Dit heeft te maken met de grote stroomstoring in Noord-Holland. Onze excuses voor het ongemak.
11:15 Er zullen minder treinen vanuit de Gelderse stations vertrekken. Zo zullen de treinen vanuit Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn richting Schiphol niet rijden. Vanuit Apeldoorn rijdt ook de trein richting Enkhuizen niet. De ICE-internationaal zal ook niet vertrekken uit Amsterdam of Utrecht, maar vanuit Arnhem.
ICE 123: ICE Arnhem v. 11.37 vertrekt door een stroomstoring niet vanaf Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal, maar vanaf Arnhem. (1/2)
— NS International (@NSInt_info)
11.14 Het hoofdkantoor van Tennet, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de storing in het hoogspanningsnet, zit in Arnhem. Zij melden dat de stroomvoorziening langzamerhand weer op gang komt en dat enkele delen in Noord-Holland al weer stroom hebben.
11.12 Aangezien de ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland ook zonder stroom zitten, komt het wel eens voor dat andere ziekenhuizen te hulp schieten. Op dit moment is nog niet bekend of er Gelderse ziekenhuizen hulp inschakelen.
11.10 Het is ook nog niet bekend of er hulp komt van de brandweer uit Gelderland.