Nieuws

College Oude IJsselstreek stapt zo snel mogelijk op

College Oude IJsselstreek stapt zo snel mogelijk op
Het college van burgemeester en wethouders van Oude IJsselstreek stapt op, maar het is nog de vraag wanneer.
ULFT - Het college van burgemeester en wethouders van Oude IJsselstreek stapt op, maar het is nog de vraag wanneer.
De gemeenteraad wil dat er een nieuw college komt.
De grootste partij Lokaal Belang/GVS pleitte donderdagavond voor een nieuwe formatie die moet leiden naar een nieuwe wethoudersploeg. Daarmee volgt de grootste coalitiepartij het advies van oud-staatssecretaris Annelies Verstand. De zes partijen besloten na een vergadering van ruim drie uur dat er zo snel mogelijk een nieuw college moet komen. Tot die tijd blijven de huidige wethouders in functie.

Tweestrijd

Twee weken geleden werd het rapport openbaar waarin Verstand de problemen schetst waar de gemeente Oude IJsselstreek al lange tijd mee kampt. Zij signaleerde een tweestrijd binnen het college en adviseert burgemeester Hans Alberse meer boven de partijen te staan. Als meest verregaande oplossing geeft Verstand het volgende scenario: 'De raad kan besluiten om echt met een schone lei te beginnen en de hele (informatie) over te doen.' De vier oppositiepartijen dienden tijdens de raadsvergadering een motie van wantrouwen in tegen het volledige college.

Tegenrapport

De oppositiepartijen en de tweede coalitiepartij, het CDA, nemen het B&W zeer kwalijk dat zij het rapport van Verstand hebben onderworpen aan een tegenonderzoek. B&W schakelden de Holland Consulting Group in om het rapport van Verstand tegen het licht te houden. Het tweede rapport concludeerde dat het eerste rapport van Annelies Verstand onvoldoende kwaliteit had.

Burgemeester

De positie van burgemeester Hans Alberse staat dus nog ter discussie. Daarover werd geen besluit genomen. Dat zal in een nieuwe vergadering moeten. De publieke tribune zat de hele avond vol belangstellenden. Veel aanwezige burgers van de gemeente Oude IJsselstreek vinden de burgemeester te veel beschadigd om aan te blijven. Volgens de raadsgriffier moeten partijen uit de gemeenteraad eerst naar Commissaris van de Koning Clemens Cornielje voordat de burgemeester weggestuurd kan worden.