Nieuws

Vier bejaarden dagen Lochem voor de rechter om huishoudelijke hulp

Vier bejaarden dagen Lochem voor de rechter om huishoudelijke hulp
Vier ouderen van 75 tot 86 jaar stappen naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met het stoppen van de huishoudelijke hulp door de gemeente Lochem.
LOCHEM - Vier ouderen van 75 tot 86 jaar stappen naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met het stoppen van de huishoudelijke hulp door de gemeente Lochem.
Lochem vergoedt vanaf 1 april het schoonmaken van het huis niet meer. 

Jurist: 100% zeker dat ze winnen

Volgens de gemeente moeten inwoners zelf deze hulp gaan regelen en betalen. De vier zijn het hier niet mee eens, omdat ze volgens hun jurist Kevin Wevers niet zonder hulp kunnen. Volgens hem is het 100% zeker dat zij de zaak gaan winnen, zoals hij eerder al een vergelijkbare zaak tegen de gemeente Montferland won.
'De gemeente heeft bij drie van deze personen geen keukentafelgesprek gevoerd. Gezien eerdere uitspraken van rechters blijkt dat gemeenten verplicht zijn om goed individueel onderzoek te doen. Dat is hier nagelaten. In het andere geval is wel een keukentafelgesprek gevoerd, maar is de hulp daarna alsnog afgewezen. Dit omdat de wet volgens de gemeente geen compensatieplicht meer kent als iemand de woning niet zelf schoon kan houden', aldus Wevers.

Lochem negeert uitspraken van rechters

De compensatieplicht gaat erover dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat iemand zelfredzaam kan blijven. Lukt dat niet, dan moet een gemeente een maatwerkvoorziening regelen. Lochem zegt dat dat in de nieuwe Wmo niet meer geldt. De rechter in Groningen bepaalde een paar weken geleden anders. Als je als gemeente cliënten de hulp zelf laat betalen via een algemene voorziening dan voldoe je volgens de rechter niet aan de compensatieplicht.
'Lochem vindt dat de gemeente niets verkeerd doet en negeert eerdere uitspraken van rechters. Ook in de zaak van Montferland is duidelijk gesteld dat er goed onderzoek gedaan moet worden voordat er een besluit genomen wordt. Lochem trekt zich hier niets van aan en daarom zullen we de rechter opnieuw uitspraak laten doen', stelt Wevers.
Het kort geding dient op 8 april bij de rechtbank in Zutphen.