Nieuws

Molukse broers wandelen met film van Tiel naar Rotterdam

TIEL - Zo'n 90 kilometer wandelden ze om hun film persoonlijk voor de première in Rotterdam af te leveren; De Molukse broers en filmmakers Henry en Joshua Timisela.
Ze zijn vrijdagavond uit hun geboortestad Tiel vertrokken om zaterdag, samen met cast- en crewleden, in de Rotterdamse haven aan te komen.
Het eindpunt van hun wandeling was de Rotterdamse Lloydkade, waar precies 64 jaar geleden de eerste generatie Molukkers per boot in Nederland aankwam. Onder hen de grootouders van Henry en Joshua. 'Sinds de komst van de eerste generatie Molukkers op 21 maart 1951 hebben zij een flinke afstand afgelegd. Die afstand willen we nu symbolisch afleggen met de wandeltocht.'
De filmmakers: 'We zijn trots op onze afkomst en respecteren onze geschiedenis. Wij brengen nu graag een nieuw, positief geluid, een nieuwe beweging.' Dat nieuwe geluid proberen ze over te brengen met de film 'Jefta'.

Zwarte magie

De speelfilm gaat over Jefta, wiens vrouw Nona op onverklaarbare wijze komt te overlijden. Er blijkt zwarte magie in het spel te zijn.
De speelfilm geeft volgens de makers een inkijk in het leven van de Molukse gemeenschap in Nederland. 'Jefta' gaat 26 maart in Rotterdam in première.