Nieuws

P-kaartje overnemen is strafbaar. Boete: 60,50 euro

NIJMEGEN - Wie parkeert op een geldig parkeerkaartje, overgenomen van een ander, is strafbaar.
Dat blijkt uit een uitspraak van de enkelvoudige belastingkamer in Arnhem.
Een automobiliste parkeerde op 22 maart vorig jaar haar auto in een straat waar betaald moet worden voor het parkeren. Iemand anders bood haar een nog geldig kaartje ter overname aan.

2,50 p/u

Ze kocht een parkeerticket dat alleen van toepassing was als je ook een bezoekersvergunning had. Die had ze niet, zo kwam de parkeercontroleur van de gemeente Nijmegen erachter dat het niet haar eigen kaartje was. Het uurtarief mét zo'n vergunning is 1 euro per uur, anders is het 2,50.
De BOA legde haar een boete - in jargon: een naheffingsaanslag parkeerbelasting - op. Het bedrag? 60,50 euro. De vrouw ging in beroep tegen de aanslag.

Resttijd

Deze week was de uitspraak. De vrouw stelt dat ze 'rechtsgeldig gebruik heeft gemaakt van de resterende parkeerduur van het door haar overgenomen parkeerkaartje'. De gemeente zet daar tegenover dat ze door het gebruik te maken van een eerder gebruikt parkeerkaartje zelf geen parkeerbelasting heeft betaald.
De rechter veegde de kwestie wel of niet bezoekersvergunning van tafel. Niet relevant. Wat was de uitspraak? Iedere keer dat een auto wordt geparkeerd is er sprake van een zogeheten 'afzonderlijk belastbaar feit.'

2x betalen

De redenering is: toen de eerste parkeerder de auto wegzette, moest die parkeerbelasting betalen. Toen de vrouw haar wagen wegzette, deed zich opnieuw die verplichting voor. 'Voor beide belastbare feiten is afzonderlijk parkeerbelasting verschuldigd,' luidt het vonnis.
De gemeente heeft dus terecht een boete - de zogeheten naheffingsaanslag - opgelegd, oordeelde rechter mr. A. van Amsterdam. Het beroep van de vrouw was ongegrond.

Niet de bosjes in

Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen laat weten dat er op bepaalde parkeerplekken in de Waalstad strikt gecontroleerd wordt. Om een boete uit te schrijven voor het overnemen van parkeerkaartjes, moet de overhandiging echter direct gezien worden door de parkeercontroleur maar de Nijmeegse BOA's zullen zich hiervoor niet verdekt gaan opstellen in de bosjes, aldus de gemeente.