Nieuws

Rookwerende deuren rampflat Nijmegen niet in orde

NIJMEGEN - Een aantal rookwerende deuren van de seniorenflat in Nijmegen waar eind februari een grote brand woedde, was niet in orde.
Ook kwam een van de drie brandtrappen niet uit op de openbare weg. Dat had volgens de regels wel gemoeten. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente en de brandweer Gelderland-Zuid. Wel waren alle vergunningen van de flat in orde.
Vier mensen overleden aan de gevolgen van de brand en velen raakten gewond. Inmiddels is iedereen uit het ziekenhuis ontslagen. De brand ontstond vermoedelijk in de meterkast van de cafetaria onder de flat. Via het ventilatiekanaal van de snackbar is de brand naar boven gegaan. Vervolgens is het dak in brand gevlogen. Volgens de technische recherche is er geen aanwijzing voor brandstichting.

PUR zorgde voor giftige rook

Bij de brand ontstond een giftige rook, doordat in de gevel gebruikt PUR-isolatiemateriaal vlam had gevat. De brandweer was binnen 6 minuten ter plaatse. Volgens brandweercommandant Dennis van Zanten heeft de brandweer dan ook maximaal gepresteerd. 'Sommige brandweermensen waren zo uitgeput dat ze moesten overgeven. Vervolgens zijn ze toch opnieuw het gebouw in gegaan.', aldus de commandant.
Volgens de gemeente voldeden de seniorenflat en de cafetaria aan alle brandvoorschriften die bij oplevering golden. Er is verschillende malen gecontroleerd en daarbij zijn geen noemenswaardige gebreken geconstateerd. Wel is het appartementencomplex nooit gebouwd als bejaardenflat. Bij een verzorgingstehuis gelden andere eisen met betrekking tot de brandveiligheid.

Gemeente niet verantwoordelijk

Volgens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is de gemeente niet verantwoordelijk voor de controle na oplevering van de flat, maar is het aan de gebruikers en de eigenaar om de brandpreventie op orde te krijgen. 'Wij komen ook niet in uw huis controleren of de rookmelder hangt' . 
Wel zien zowel Bruls als brandweercommandant Van Zanten dat het een trend is dat senioren steeds langer zelfstandig wonen. Dat vraagt volgens de burgemeester en de brandweercommandant om meer aandacht voor brandpreventie. Bruls gaat echter niet meteen soortgelijke appartementen met senioren controleren. 'Dat kost heel veel geld, dat is een beslissing voor de gemeenteraad'.

Onderzoeken

De brandweeracademie gaat verder onderzoeken hoe senioren zich beter kunnen redden bij een brand. De brandweer moest 40 mensen redden uit de seniorenflat. 250 hulpverleners, van wie 160 brandweermensen zijn uren bezig geweest om de bewoners in veiligheid te brengen. 
Burgemeester Bruls laat weten dat het nog wel even kan duren voordat alle senioren weer terug kunnen naar hun woning. Eerst moet het Openbaar Ministerie het pand vrijgeven voordat er daar weer werkzaamheden aan worden uitgevoerd. Het OM houdt zich bezig met het onderzoek van mogelijke aansprakelijkheid.