Nieuws

Stadsmuur Wageningen uithakken en vullen

WAGENINGEN - Uithakken en opnieuw voegen; in Wageningen zijn de zichtbare herstelwerkzaamheden van de monumentale kasteel- en stadsmuur begonnen.
Als eerste wordt de kasteelmuur in het Torckpark aangepakt. De 3 doorgangen bij de Casteelse gang, bij het Museum en Torckpark blijven gewoon open. Als dat werk klaar, is schuiven de bouwhekken door naar de stadsmuurzijde richting Molenstraat. De werkzaamheden duren 8 weken en zijn voor 4 mei afgerond.

Aanleiding voor de restauratie

De hoge kasteelmuur en het lage muurwerk van de kasteeltoren en één van de toegangstorens bij de Casteelse gang zijn door het gebruik in verval geraakt of door vandalisme beschadigd. Beide muren zijn nu aan herstel toe. De gemetselde muren met zogenaamde kloostermoppen (grote formaten bakstenen uit de late Middeleeuwen) zijn gevoegd met een mortel waarvan een groot deel bestaat uit kalk als bindmiddel. Deze voegen en ook latere cementvoegen worden uitgehakt en opnieuw gevoegd met een meer elastische kalkzandspecie.
Gebroken stenen worden door nieuwe vervangen. Een verandering die het meest zal opvallen is bij die muurdelen waarvan het lijkt dat de beëindiging is afgebrokkeld. Hier wordt de beëindiging recht gemaakt om het beklimmen van de muur tegen te gaan. De gemeente Wageningen hoopt hiermee ook een einde te maken aan langdurige overlast.

De stadsmuur

De stadsmuur die ligt in het verlengde van de Molenstraat heeft halverwege een halfronde, uitgebouwde toren. Ook hier worden ontbrekende stenen aangevuld, graffiti verwijderd en voorkomende scheuren hersteld waarbij roestvrij stalen stangen tussen de voegen worden aangebracht voor de stevigheid van het muurwerk.
Foto: Maarten van den Wijngaart